Borec: Čentéšovej sťažnosti by mal rozhodnúť pôvodný senát ÚS

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 15:15 • 2 min
Borec: Čentéšovej sťažnosti by mal rozhodnúť pôvodný senát ÚS

BRATISLAVA – O sťažnosti Jozefa Čentéša na postup prezidenta Ivana Gašparoviča, ktorý ho napriek zvoleniu v parlamente odmietol vymenovať za generálneho prokurátora, by mal rozhodnúť pôvodný senát Ústavného súdu (ÚS) SR. Po skončení rokovania vlády to na dnešnej tlačovej konferencii uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak po tom, ako v parlamente prejde novela zákona o organizácii ÚS SR, ktorá do legislatívneho procesu zakotví doktrínu nevyhnutnosti. Tým sa v podstate umožní sudcovi, ktorý je inak vylúčený, konať a rozhodovať vo veci, ak by nekonanie zo strany súdu viedlo k nespravodlivosti, v tomto prípade popretiu zákazu odmietnutia spravodlivosti. Novelu dnes schválil kabinet, avšak ešte o nej bude rozhodovať Národná rada (NR) SR.

Ako pripomenul premiér Robert Fico, situácia na generálnej prokuratúre je neúnosná a pre jej vyriešenie je potrebné, aby sa z miesta pohol ÚS, ktorý je v rozhodovaní o sťažnosti Čentéša zablokovaný. Zopakoval, že Smer-SD nebude v prípade voľby nového generálneho prokurátora v parlamente vyvíjať žiadne kroky, kým nepríde k rozhodnutiu ÚS. Čo však za súčasného stavu nie je možné.

Vláda sa preto rozhodla prísť s riešením v podobe navrhovanej novely. Nadviazala tým na vyhlásenia predsedníčky ÚS SR Ivetty Macejkovej, ktorá v minulosti hovorila aj o možnosti uplatnenia doktríny nevyhnutnosti. "Pokiaľ ÚS nenájde iné riešenie a nezačne konať, tak potom prijatie zákona v parlamente mu umožní tento princíp aplikovať v praxi. Vyzerá to na dlhé roky, kým by sa ÚS dostal zo šlamastiky a dokázal by niečo rozhodnúť," vyhlásil Fico s tým, že nejde o účelovú zmenu, keďže tento princíp sa bude vzťahovať na všetky prípady v budúcnosti.

Borec dodal, že k takejto situácii na ÚS prišlo po prvý raz. "Keďže sa nedokázal pohnúť doteraz z miesta, treba to riešiť systémovo, lebo sa dá predpokladať, že takáto situácia môže znovu zopakovať," podotkol tým, že v tejto chvíli ide o najlepšie a najvhodnejšie riešenie aj z hľadiska právnej logiky.

K tejto problematike sa vyjadril tiež predseda Súdnej rady a Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin, ktorý pozitívne ohodnotil vládou predložený legislatívny materiál. Pokiaľ by toto riešenie nebolo prijateľné, tak by podľa neho o námietke mohli rozhodovať sudcovia Najvyššieho súdu. "Tí určite nebudú vyblokovaní, lebo ich je 82," podčiarkol. Ako poznamenal, na to, aby o námietke ÚS pokiaľ je vyblokovaný, rozhodoval príslušný senát podľa rozvrhu práce na Najvyššom súde, stačí jednoduchá novela zákona.

Pre Boreca bol tento návrh novinkou, ku ktorému sa preto nevedel vyjadriť. Deklaroval však, že si rád vypočuje aj iné riešenia, s akým dnes prišiel jeho rezort.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona