Borec by mal predložiť kandidáta na predsedu NS SR

NETKY.SK • 15 Apríl 2014, 15:53 • 2 min
Borec by mal predložiť kandidáta na predsedu NS SR

BRATISLAVA - Opozičné strany by prijali viac kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu SR, ako iba zatiaľ avizovaného terajšieho šéfa najvyššieho súdu a exministra spravodlivosti Štefana Harabina.

slovakia

left justify in out

Kandidáta na predsedu najvyššieho súdu by mal podľa opozície navrhnúť aj minister spravodlivosti Tomáš Borec. "Ak by pán Borec dal dobrý návrh kandidáta, urobil by dobre súdnictvu. Signalizoval by, že vie, čo súdnictvo potrebuje, na druhej strane by išlo aj o signál, že vláda a Smer nestoja za Štefanom Harabinom," konštatovala poslankyňa NR SR za Most-Híd Lucia Žitňanská. Do volieb predsedu najvyššieho súdu je podľa nej ešte dosť času, a je dôležité, aby sa o post uchádzalo viacero kandidátov a aj dobrí kandidáti. "Minister Borec by mal dať na stôl svoju predstavu, ako si predstavuje predsedu najvyššieho súdu," konštatovala Žitňanská.

 

"Mali by byť viacerí kandidáti. Každý by mal využiť kompetenčnú právomoc, kto môže navrhovať, aby navrhol kandidáta, vrátane vlády. Bolo by to objektívnejšie a možno aj ľahšie pre rozhodovanie súdnej rady," povedal poslanec za KDH Pavol Hrušovský. Harabinovu potenciálnu kandidatúru Hrušovský rešpektuje. "Nemôžem nič iné, len rešpektovať právo každého, kto sa chce uchádzať o funkciu predsedu najvyššieho súdu. Je to vo výlučnej kompetencii súdnej rady a ak by súdna rada pána Harabina zvolila za kandidáta na predsedu najvyššieho súdu, je v právomoci prezidenta republiky, aby sa rozhodol," dodal Hrušovský. 

 

"Nebudem dávať žiadne odporúčanie cez médiá. Je to vecou súdnej moci, akým spôsobom bude kreovať svojich najvyšších predstaviteľov," povedal poslanec za Smer-SD a predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. 

 

Šéf Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podľa denníka Sme bude zrejme znovu kandidovať na tento post. Redakcia Sme dostala ním podpísaný súhlas s kandidatúrou, ktorý je datovaný k 16. aprílu, čo je streda. Zámer Harabina zotrvať vo funkcii jeho kancelária nepoprela, tvrdí denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies