Borec: Bolo schválené legislatívne najväčšie dielo za posledných desať rokov

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 12:14 • 2 min
Borec: Bolo schválené legislatívne najväčšie dielo za posledných desať rokov

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR dnes schválili legislatívne najväčšie dielo za posledných desať rokov. Po schválení rekodifikácie civilného procesného práva, ktorá je obsiahnutá v trojici nových civilnoprávnych kódexov, to dnes uviedol minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

"Som mimoriadne spokojný. Hlasovanie ukázalo, že kódexy boli dobre pripravené. Prešli viac ako ústavnou väčšinou, čo im dáva vysokú legitimitu," tvrdí minister. Zároveň upozornil, že schválenie kódexov je len začiatkom ďalšej etapy, ktorou bude vzdelávanie odbornej aj širokej verejnosti.

 

Nové pravidlá, na základe ktorých si občania a podnikatelia uplatňujú na súdoch ochranu svojich práv, prinesú od júla 2016 Civilný sporový poriadok, Civilný mimosporový poriadok a Správny súdny poriadok. Zákony nahradia takmer 80-krát novelizovaný Občiansky súdny poriadok z roku 1963.

 

Podľa Civilného sporového poriadku budú súdy postupovať v klasických sporových konaniach. Civilný mimosporový poriadok upraví napríklad rozhodovanie o statusových otázkach, otázkach starostlivosti súdu o maloletých či spôsobilosti na právne úkony. Správny súdny poriadok zas právomoc a príslušnosť súdov konajúcich v správnom súdnictve.

 

Celková reforma zahŕňa spolu zhruba 1500 paragrafov. Podľa ministerstva ide o chrbtovú kosť systému vymožiteľnosti slovenského práva. SR sa má takto priblížiť k štandardom, ktoré sú v Európe platné desaťročia, a odstrániť nánosy socialistického právneho poriadku. Nové kódexy vznikali dva a pol roka a ministerstvo spravodlivosti si od nich sľubuje, že prispejú k efektívnejšiemu, hospodárnejšiemu a spravodlivejšiemu civilnému konaniu pred súdom a k účinnejšej ochrane práv fyzických i právnických osôb. Borec očakáva aj to, že sa civilné konanie zrýchli, zjednoduší a skvalitní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies