Boom v ťažbe Ethereum spôsobil v Nemecku nedostatok grafických kariet

NETKY.SK • 24 Júl 2017, 20:01 • 2 min
Boom v ťažbe Ethereum spôsobil v Nemecku nedostatok grafických kariet

MNÍCHOV – Šialenstvo okolo kryptomien sa šíri po celom svete a dotýka sa rôznych sfér. Jednou z najprekvapujúcejších oblastí, ktorá je negatívne ovplyvnená rýchlo rastúcim záujmom o digitálne meny, je svet počítačov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Keďže čoraz viac jednotlivcov začína s ťažbou kryptomien doma, dopyt po grafických kartách strednej triedy a rovnako aj špičkových grafických kariet výrazne rastie. Práve tieto zariadenia sú totiž potrebné pre ťažbu populárnych mien ako Ethereum, Bitcoin atď. Zložitá situácia nastala v Nemecku, kde je celonárodný nedostatok grafických kariet. Hráči, ťažiari a mnohí ďalší začínajú byť v tejto krajine frustrovaní kvôli tomuto nedostatku.


img

 

Zásoby sa zmenšujú, ceny rastú

Podľa časopisu International Business Times sa ponuka grafických kariet nemeckými predajcami znížila na minimum alebo úplne zmizla, pričom čoraz viac potenciálnych ťažiarov zháňa všetky dostupné grafické karty. Spoločnosť Mindfactory vypredala všetky grafické karty radu AMD Radeon RX 500, niekoľkoh typov grafických kariet GeForce GTX a ďalších. Navyše predajca predpokladá, že žiadnu z týchto výkonných grafických kariet nebude mať späť na sklade počas najbližších troch mesiacov. S poklesom dostupnosti grafických kariet prudko rastie ich cena aj u ostatných predajcov. Podľa správ sa ceny v niekoľkých európskych a amerických maloobchodných predajniach zvýšili až o 160%.

S nedostatkom grafických kariet rastie cena Ethereum

Nie je žiadnym prekvapením, že v súčasnosti rastie záujem o ťažbu kryptomien, najmä Ethereum. Hodnota tejto digitálnej meny sa v priebehu tohto roka zvýšila 30-násobne a svoje historické maximum dosiahla v júni, keď bol výmenný kurz 400 USD/ETH. Do 10. júla však prišla masívna korekcia a hodnota klesla na úroveň približne 220 USD/ETH. Oproti 8 dolárom zo začiatku roka je to však stále obrovský nárast hodnoty.

 

img


Grafické karty sa neuveriteľne rýchlo predávali, aj keď maloobchodní predajcovia zvýšili ceny. V tomto okamihu sa však mnohé z najobľúbenejších grafických kariet úplne vypredané.


Dôvod, prečo sa ťažba kryptomien spája so zvýšeným dopytom po grafických kartách, súvisí s procesom ťažby digitálnych mien. Ťažba vyžaduje silné počítače, rovnako ako obrovské množstvo energie. Výrobcovia grafických kariet na tento trend zareagovali a začali uvažovať o nových produktoch, ktoré by boli primárne určené priamo na ťažbu. Kým Ethereum bude zakladať svoju ťažbu na algoritme "proof-of-work", ktorý je navrhnutý na rozhranie grafických kariet stolových počítačov, bude po týchto kartách obrovský dopyt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies