Bond: Niektorí politici sa vyhovárajú na Brusel, výsledkom je zlé meno EÚ

NETKY.SK • 15 September 2016, 12:06 • 2 min
Bond: Niektorí politici sa vyhovárajú na Brusel, výsledkom je zlé meno EÚ

BRATISLAVA/LONDÝN - Politici, a to nie iba tí britskí, veľmi radi obviňujú Európu pre nevyhnutné, ale zároveň aj nepopulárne rozhodnutia. TASR to uviedol Ian Bond riaditeľ pre zahraničnú politiku londýnskeho think tanku Centra pre európsku reformu.

slovakia

left justify in out

"Myslím si, že tak ako kedysi Európske spoločenstvo, tak aj súčasná Európska únia (EÚ) nedostatočne vysvetľuje občanom európske témy. Musím povedať, že prispievajú k tomu práve politici členských štátov, ktorí si získavajú popularitu na rozhodnutiach realizovaných Európou. Výsledkom je zlé meno EÚ, aj keď si to nezaslúži," povedal Bond.

 

Domnieva sa, že ak politici veria, že členstvo v EÚ je záujmom ich krajiny, mali by mať oveľa otvorenejší dialóg s občanmi, napríklad o tom, prečo niektoré nariadenia je potrebné urobiť na európskej úrovni. "Iróniou je, že mnohí britskí politici dobre vedia, že potrebujete regulácie na európskej úrovni, ak nie ste schopní voľného obchodu naprieč Európou," uviedol.

 

Mnohým politikom podľa neho vyhovuje, keď sa vyhovárajú na bruselskú byrokraciu, ktorá nás podľa nich zaťažuje mnohými nepotrebnými reguláciami.

 

"Po tom, čo sa v Británii uskutočnilo referendum o vystúpení z EÚ, zaujímavosťou je, že podpora EÚ vo viacerých európskych štátoch začala narastať. Taktiež je zaujímavé, že napríklad Francúzi sú ešte nepriateľskejšie naladení voči EÚ ako sú Briti. Zase, myslím si, že Francúzi v mnohom obviňujú Brusel z vecí, za ktoré sú zodpovední francúzski politici. Francúzska ekonomika nemá problémy pre EÚ, ale má problémy, pretože francúzskym politikom sa nepodarilo reformovať pracovný trh na trh s flexibilnými pravidlami," upozorňuje Bond, pričom dodal, že aj toto je jeden z príkladov, kedy na vine nie je EÚ, ale národní politici.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies