Bombu na pekingskom letisku odpálil muž, ktorý prehral boj s úradmi

NETKY.SK • 22 Júl 2013, 17:12 • 2 min
Bombu na pekingskom letisku odpálil muž, ktorý prehral boj s úradmi

PEKING - Osem rokov sa bývalý šofér čínskej motocyklovej taxislužby usiloval získať odškodné za to, že po zbití mestskými strážnikmi zostal na invalidnom vozíku, od pása dolu paralyzovaný.

slovakia

left justify in out

Po márnom boji s úradmi sa napokon rozhodol v sobotu odpáliť podomácky vyrobenú bombu na letisku v Pekingu. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej jeho zúfalý čin vyvolal otázky, či čínske úrady adekvátne riešia problémy ľudí z okraja spoločnosti.

Tridsaťtriročný Ťi Čung-sing z východočínskeho mesta Che-ce podával petície na úrady od roku 2005, kedy zostal na vozíku a s dlžobami vyše 16.000 dolárov (asi 11.400 eur), povedal jeho starší brat Ťi Čung-ťi. "Zbili ho úplne bezdôvodne. A uškodili mu. Ak by hoci jediný človek povstal a povedal slovo v prospech môjho brata, nebol by skončil tam, kde je dnes," citovala ho agentúra Associated Press.

Prípad upozornil na zlyhania čínskeho právneho systému v ére čoraz väčšej polarizácie spoločnosti na základe výšky príjmov a sociálneho postavenia. Ľudia ako Ťi, migrujúci zamestnanci s nízkym stupňom vzdelania a chýbajúcimi politickými stykmi, sú na najnižšej úrovni čínskej spoločnosti. Keď im nepomôže súdny systém, začnú posielať žiadosti s prosbami o pomoc vládnym predstaviteľom v Pekingu v nádeji, že im pomôžu. Málokedy však uspejú a keď ich frustrácia vyvrcholí, dochádza občas aj k násilným činom.

V júni v prosperujúcom prístavnom meste Sia-men podpálil autobus chudobný Číňan, ktorému úrady odmietli dať sociálnu pomoc. V autobuse zhorelo 47 ľudí. "Berte nespokojnosť každého jedného človeka vážne. Každý človek, ktorý má pocit, že mu bolo ublížené, môže byť časovanou bombou," komentoval dnes najnovší incident na letisku denník Xinhua Daily Telegraph, ktorý vydáva čínska tlačová agentúra Sinchua.

Ťi si vytvoril v roku 2006 blog, aby získal podporu verejnosti pre svoj prípad. Jeho posledný príspevok bol vlani nasledovný: "Prosili sme nebesá, ale nebesá nereagovali. Volali sme k zemi a zem mlčala". Po sobotňajšom výbuchu na letisku v Pekingu, ktorý si nevyžiadal ďalších zranených, museli Ťiovi amputovať ľavú ruku.

Úrady uviedli, že invalid žiadal od úradov sumu rovnajúcu sa 50.000 dolárom (38.000 eur) na vyrovnanie lekárskych účtov a ako náhradu za stratenú mzdu, keďže nemôže pracovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies