Bombový útok na utečencov si vyžiadal desiatky mŕtvych

NETKY.SK • 5 November 2017, 09:10 • 2 min
Bombový útok na utečencov si vyžiadal desiatky mŕtvych

DAMASK - Desiatky mŕtvych a veľké množstvo zranených si vyžiadal výbuch bomby vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur. Explózia, ku ktorej došlo v sobotu pri rieke Eufrat, kde sa zhromažďujú vnútorne vysídlení utečenci, je pripisovaná džihádistom z tzv. Islamského štátu (IS), uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, ktoré citovali agentúry Reuters a DPA.

slovakia

left justify in out

Nálož bola ukrytá v automobile. Lokalita, v ktorej došlo k výbuchu, je kontrolovaná Sýrskymi demokratickými silami (SDF), čo je označenie pre arabsko-kurdské milície podporované medzinárodnou vojenskou koalíciou pod velením USA. O incidente však neboli bezprostredne dostupné žiadne ďalšie podrobnosti.

 

Podľa SOHR zaútočili militanti z IS na túto oblasť rovnakým spôsobom už aj v októbri, pričom zabili 18 ľudí.

 

Sýrska občianska vojna, ktorú spustilo v roku 2011 potláčanie prodemokratických demonštrácií, sa postupne rozvinula do rozsiahlych bojov medzi vládnymi silami prezidenta Bašára Asada, "umiernenými" sunnitskými povstalcami, kurdskými jednotkami, salafistickými skupinami a IS, pričom každú z týchto strán podporujú iné zahraničné krajiny.

 

Významným spojencom Damasku v boji proti Islamskému štátu je už dva roky Rusko, ktoré poskytuje Sýrii vojenskú podporu. Opozičné arabsko-kurdské milície majú zasa podporu medzinárodnej leteckej koalície na čele s USA. Konflikt si vyžiadal už viac než 330.000 obetí na životoch a milióny ľudí prinútil opustiť svoje domovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona