Bombový útok Islamského štátu v Bejrúte: Najmenej 41 mŕtvych a 200 zranených

NETKY.SK • 13 November 2015, 00:00 • 2 min
Bombový útok Islamského štátu v Bejrúte: Najmenej 41 mŕtvych a 200 zranených

BEJRÚT - Najmenej 41 mŕtvych a vyše 200 zranených si vyžiadali dva samovražedné bombové útoky v libanonskej metropole Bejrút. Informovala o tom panarabská televízia al-Džazíra s odvolaním sa na libanonské ministerstvo zdravotníctva.

slovakia

left justify in out

Spravodajská stanica BBC informovala, na mieste útokov sa našlo aj telo tretieho atentátnika, ktorý však výbušniny neaktivoval.

 

K výbuchom došlo na južnom bejrútskom predmestí Burdž Baražná, ktoré je baštou šiitského militantného hnutia Hizballáh.

 

Obyvatelia predmestia uviedli, že keď sa ľudia zhromaždili na mieste prvého výbuchu, nasledoval ďalší. "Bolo to ako zemetrasenie," povedal pre agentúru DPA jeden z miestnych obyvateľov.

 

Členovia Hizballáhu a libanonskí vojaci po útokoch vyzývali ľudí, aby opustili ulice, keďže sa obávali ďalších výbuchov. Miestne nemocnice požiadali obyvateľov, aby prišli darovať krv.

 

Hizballáh bojuje v sýrskom konflikte na strane tamojšieho prezidenta Bašára Asada. Sýrske protivládne povstalecké skupiny opakovane hrozili, že zaútočia na bašty Hizballáhu.

 

Dnešné útoky sa odohrali len niekoľko hodín po tom, čo Asadova armáda s podporou bojovníkov Hizballáhu dobyla späť strategické významné mesto Hadár v severosýrskej provincii Aleppo, ktoré doteraz ovládali militanti z organizácie Islamský štát (IS). V utorok sýrska armáda prelomila obliehanie dôležitej leteckej základne Kuwajris ležiacej 30 kilometrov východne od mesta Aleppo.

 

K bombovým útokom v Bejrúte sa prihlásil Islamský štát

 

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k dnešným dvom bombovým útokom v libanonskej metropole Bejrút, informovala agentúra Reuters. IS vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri uviedol, že jeho členovia vyhodili do vzduchu motorku naloženú výbušninami. Keď sa na mieste zhromaždili ľudia, odpálil sa medzi nimi samovražedný atentátnik. "Jeden z našich hrdinských mučeníkov sa vyhodil do vzduchu, pričom zabil 40 ľudí a 200 ďalších zranil," citovala z vyhlásenia IS agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona