Bombový atentát v provincii Idlib si vyžiadal najmenej 20 obetí

NETKY.SK • 14 Október 2013, 11:38 • 2 min
Bombový atentát v provincii Idlib si vyžiadal najmenej 20 obetí

Bejrút - Najmenej 20 obetí na životoch a desiatky zranených si dnes vyžiadal výbuch nálože nastraženej v aute odstavenom v blízkosti rušného trhu v severosýrskom mestečku Darkúš v blízkosti hraníc s Tureckom. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Mestečko v pohraničnej provincii Idlib je pod kontrolou povstaleckých jednotiek a nachádza sa asi dva kilometre od hranice s Tureckom. Agentúra Reuters informovala, že časť zranených po atentáte previezli na ošetrenie na tureckú stranu.

SOHR dodalo, že 12 z obetí útoku sa už podarilo identifikovať, určenie totožnosti ďalších ôsmich tiel bude náročné. Agentúra AP pripomína, že atentáty spáchané pomocou výbušnín ukrytých v autách a aktivovaných na diaľku sú v sýrskej občianskej vojne čoraz častejším nástrojom útokov, pričom ich obeťami sú v prvom rade civilisti. 

Posledný útok tohto druhu sa odohral v nedeľu, keď pred sídlom štátnej televízie v Damasku explodovali dve autá naložené výbušninami. Okrem samovražedných atentátnikov nedošlo k žiadnym ďalším obetiam na životoch. Výbuchy spôsobili len materiálne škody na okolitých budovách, informovala agentúra Sinchua.  

Útoky tohto druhy, ako aj zintenzívnenie mínometnej paľby povstalcov na vybrané oblasti v Damasku experti spájajú aj s moslimským sviatkom obetovania - íd al-adhá, ktorý pripadne na utorok. Za dva a pol roka občianskej vojny v Sýrii, do ktorej prerástla vlna protestov proti vláde prezidenta Bašára Asada, prišlo o život viac ako 115.000 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies