Bombové útoky na letisku Zaventem spôsobili škody 90 miliónov

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 13:05 • 2 min
Bombové útoky na letisku Zaventem spôsobili škody 90 miliónov

BRUSEL - Finančný dosah teroristických útokov na bruselskom medzinárodnom letisku Zaventem z 22. marca 2016 možno vyčísliť na zhruba 90 miliónov eur. Pre letisko to znamená čistú stratu 40 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Uviedol to generálny riaditeľ spoločnosti Brussels Airlines Arnaud Feist v predvečer prvého výročia útokov, ktoré si na letisku vyžiadali 16 obetí. Rovnaký počet osôb zahynul aj pri teroristickom útoku na stanici metra Maelbeek.

 

Feist v dnešnom rozhovore pre tlačovú agentúru Belga spresnil, že náklady na vyplatenie poistných udalostí a odškodného pre obete atentátov a ich príbuzných sa vyšplhali na sumu okolo 50 miliónov eur, čo znamená, že pre letisko samotné zostal účet za škody, ich odstraňovanie a sprísňovanie bezpečnostných pravidiel vo výške 40 miliónov eur.

 

Náklady na poistenie sa týkali aj poškodenia vnútornej infraštruktúry letiska, prevádzkových nákladov priamo súvisiacich s útokmi a prevádzkových strát po dočasnom zavretí letiska. Sem spoločnosť zarátala aj badateľné zníženie leteckej dopravy v období prvých šiestich mesiacov po útokoch.

 

V roku 2015 spoločnosť Brussels Airport zaznamenala obrat vo výške 520 miliónov eur. Finančná strata spôsobená útokmi predstavuje takmer osem percent z tejto sumy.

 

Riaditeľ Feist je však ohľadom budúcnosti letiska optimistický. Vyjadril nádej, že rok 2017 bude pre bruselské letisko "rekordný", čo naznačujú výborné výsledky za január a február.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies