Bombardovanie nemocnice MSF bolo výsledkom kombinácie chýb

NETKY.SK • 25 November 2015, 08:09 • 2 min
Bombardovanie nemocnice MSF bolo výsledkom kombinácie chýb

NEW YORK – Americký letecký útok, ktorý zničil v októbri nemocnicu prevádzkovanú organizáciou Lekári bez hraníc (MSF) v meste Kundúz v severnom Afganistane, bol výsledkom "ľudských chýb, nedostatkov v postupoch a technických porúch", informovali v utorok noviny New York Times (NYT) s odvolaním sa na armádnych predstaviteľov oboznámených s interným vyšetrovaním.

slovakia

left justify in out

Útok z 3. októbra, ktorý zdravotnícka humanitárna organizácia odsúdila ako vojnový zločin, si vyžiadal 30 obetí na životoch a najmenej 37 zranených. Závery vyšetrovania prípadu zo strany armády USA zverejnia podľa Pentagónu dnes, napísala agentúra Reuters.

 

"Je to kombinácia faktorov," citovali NYT z vyjadrení nemenovaného vysokopostaveného predstaviteľa amerického rezortu obrany o zisteniach z vyšetrovacieho spisu, ktorý má podľa novín 3000 strán.

 

Dva ďalšie zdroje z armády povedali, že bojové lietadlo AC130, ktoré zaútočilo na nemocnicu, malo útočiť na iný objekt, predpokladanú operačnú základňu Talibanu vzdialenú niekoľko sto metrov.

 

"Posádka sa pri hľadaní cieľa nemohla spoliehať na prístroje lietadla. Namiesto toho sa spoliehala na slovný opis miesta, ktoré jej odovzdávali vojaci na zemi, americké a afganské špeciálne jednotky," napísali NYT.

 

Americký prezident Barack Obama sa za bombardovanie nemocnice ospravedlnil. Lekári bez hraníc žiadali, aby útok vyšetrila medzinárodná humanitárna komisia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona