Bombardier sa rozhodol narušiť hegemóniu Airbusu a Boeingu

NETKY.SK • 17 September 2013, 10:29 • 2 min
Bombardier sa rozhodol narušiť hegemóniu Airbusu a Boeingu

MONTREAL - Kanadský výrobca lietadiel Bombardier sa rozhodol narušiť hegemóniu Airbusu a Boeingu vo výrobe veľkých dopravných lietadiel. DPA informuje, že sa v pondelok (16. 9.) jeho stroj CSeries po prvýkrát vzniesol do vzduchu a úspešne absolvoval testovací let.

slovakia

left justify in out

Bombardier chce lietadlom vstúpiť na výnosný trh, ktorý doteraz ovládajú Airbus modelom A320 a Boeing modelom B737. Bombardier doteraz produkoval len menšie dopravné lietadlá, ale nový model je určený pre 100 až 149 cestujúcich. A po nevyhnutných úpravách sa dá jeho kapacita zvýšiť na 160 kresiel. Kanadský výrobca sľubuje leteckým spoločnostiam, že lietadlo bude mať nízke náklady na prevádzku a údržbu.

Airbus a Boeing sa rozhodli nepracovať na nových modeloch, ale začali modernizovať osvedčené stroje A320 a B737. Okrem iného dostanú účinnejšie motory.

Nemecká Lufthansa bude medzi prvými odberateľmi CSeries. Šéf jej dopravného parku Nico Buchholz sledoval prvý let nového produktu Bombardiera na letisku v Montreale-Mirabele a vyzdvihol jeho vhodnosť pre vnútroeurópske lety. Ocenil, že lietadlo je tiché, s pomerne nízkou spotrebou paliva a "je tým, čo hľadáme".

Výrobca dodá prvé lietadlá CSeries už v nasledujúcom roku. Airbus pred časom informoval, že jeho modernizovaný A320neo príde na trh v roku 2015 a B737 MAX budú mať odberatelia k dispozícii od roku 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies