Bombaj zakázal používanie plastových vrecúšok a fliaš

NETKY.SK • 26 Jún 2018, 06:51 • 2 min
Bombaj zakázal používanie plastových vrecúšok a fliaš

BOMBAJ - Bombaj sa stal najväčším indickým mestom, ktoré zakázalo používanie jednorazových plastových výrobkov.

slovakia

left justify in out

Obyvateľom, ktorých úrady prichytia, že konajú v rozpore s týmto nariadením a používajú plastové vrecúška, poháre či fľaše, hrozí od pondelka pokuta do výšky 25-tisíc rupií (314 eur), ale aj trojmesačné väzenie. Pre osoby, ktoré sa previnia prvýkrát, je určená pokuta 5000 rupií (63 eur).

 

India nedávno hostila Medzinárodný deň životného prostredia (WED), ktorý sa tohto roku zameral na epidémiu plastového odpadu. Do životného prostredia sa od roku 1950 vyhodilo na celom svete približne 6,3 miliardy ton plastového odpadu, z ktorého väčšina sa nerozloží najmenej 450 nasledujúcich rokov.

 

Polovica všetkých plastových predmetov sveta sa vyrobila len za uplynulých 13 rokov, pričom polovica z nich bola podľa odhadov použitá iba raz a následne odhodená ako odpad - vrecúška, poháre alebo slamky na pitie.

 

Miera používania plastov v Indii je menej než polovičná oproti svetovému priemeru. Na jednu osobu pripadá v Indii ročne 11 kilogramov, zatiaľ čo v Spojených štátoch je to až 109 kilogramov.

 

India patrí medzi krajiny s najhorším systémom spracovania plastového odpadu na svete. Rozhádzané plastové obaly, poháre či tašky sú častým obrazom v uliciach indických miest i na plážach a prispievajú k vytváraniu gigantických skládok na okrajoch metropolitných oblastí, ako je Naí Dillí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona