Bomba uložená v aute otriasla trhoviskom v Bagdade, najmenej 9 mŕtvych

NETKY.SK • 5 Január 2017, 10:35 • 2 min
Bomba uložená v aute otriasla trhoviskom v Bagdade, najmenej 9 mŕtvych

BAGDAD - Bomba uložená v aute dnes vybuchla na trhovisku v irackom hlavnom meste Bagdad a zabila najmenej deväť ľudí. Ide o najnovší zo série krvavých útokov, ktorý zrejme tiež podnikla extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Auto bolo zaparkované neďaleko ovocného a zeleninového trhoviska pod holým nebom v prevažne šiitskej štvrti. O život prišlo sedem civilistov a dvaja policajti, pričom zranených bolo ďalších 15 ľudí. Informovala o tom polícia a nemenovaní predstavitelia zdravotníctva.

 

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, ale má charakteristické znaky Islamského štátu, ktorý za posledný týždeň uskutočnil v Bagdade sériu bombových atentátov a zabil pri nich takmer 100 ľudí. Sunnitskí extrémisti z IS často cielia na iracké bezpečnostné sily a civilistov v šiitských mestských štvrtiach.

 

Militanti z IS podnikli vlnu útokov po celom Iraku, ale takisto kladú tvrdý odpor v severnom meste Mósul, kde iracké sily podporované Spojenými štátmi vedú už od polovice vlaňajšieho októbra veľkú ofenzívu proti IS.

 

Mósul, približne 360 kilometrov severozápadne od Bagdadu, je druhým najväčším mestom Iraku a poslednou veľkou mestskou baštou týchto extrémistov v krajine. Irackým silám sa od začiatku ofenzívy podarilo znovu dobyť približne štvrtinu mesta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona