Bolt vyhral siedme zlato, Van Niekerk prekonal Johnsona

NETKY.SK • 15 August 2016, 14:00 • 2 min
Bolt vyhral siedme zlato, Van Niekerk prekonal Johnsona

RIO DE JANEIRO - Jamajčan Usain Bolt ovládol na OH 2016 v Rio de Janeiro finále behu na 100 m. Obhajca titulu a svetový rekordér triumfoval časom 9,81 s a získal siedme zlato spod piatich kruhov v kariére. Stovku vyhral aj v Pekingu 2008 a Londýne 2012 a stal sa prvým atlétom, ktorý dominoval na stometrovej trati na troch olympiádach za sebou.

slovakia

left justify in out

Striebro si vybojoval Američan Justin Gatlin (9,89), z bronzu sa tešil Kanaďan Andre De Grasse (9,91).

 

Bolt urobil prvý krok k tomu, aby v Riu zavŕšil unikátne treble. Na predchádzajúcich dvoch olympiádach triumfoval okrem stovky aj na 200 m a v štafete 4x100 m.

 

Na štarte v Riu už tradične nepatril medzi najrýchlejších, keď mal druhý najpomalší reakčný čas. Ešte do polovice pretekov viedol Gatlin, ale Bolt stratu z úvodu dohnal a svojim súperom zdrvujúcim finišom nedal žiadnu šancu.

"Čakal som lepší čas, ale som šťastný, že som vyhral. Splnil som to, čo som mal v pláne. Niekto spomenul, že sa môžem stať nesmrteľný. Ak vyhrám ešte dve zlaté medaily, tak môžem povedať dovidenia a odísť ako nesmrteľný. Cítim sa v lepšej forme ako v minulej sezóne. Uvidíme, ako to dopadne," povedal Bolt v prvej reakcii po zisku ďalšieho titulu olympijského šampióna.

 

Jeho rival Gatlin bol s umiestnením na stupni medailistov spokojný. "Tvrdo som na to pracoval 365 dní v roku. Byť vo veku 34 rokov dôstojným súperom týmto chlapcom, a dokonca skončiť na pódiu, ma napĺňa dobrým pocitom," hodnotil Američan.

 

Atletický svet šokoval Wayde Van Niekerk. Juhoafričan sa stal novým olympijským šampiónom v behu na 400 m, keď triumfoval v novom svetovom rekorde 43,03 s. O 15 stotín sekundy prekonal dovtedajšie maximum Američana Michaela Johnsona z roku 1999.

 

Striebro si vybojoval obhajca titulu Kirani James z Grenady, tretí skončil olympijský šampión z Pekingu 2008 Američan LaShawn Merritt.

 

Pre Van Niekerka, ktorý je majstrom sveta z Pekingu 2015, je to prvá olympijská medaila v kariére. Vo finále bežal v nevýhodnej ôsmej dráhe, ale jeho výkon to vôbec neovplyvnilo. "Bolo mi jedno, v akej dráhe som bežal. Chcem som podať čo najlepší výkon a to sa mi podarilo. Ten čas ma šokoval, bol takým bonusom k víťazstvu. Na trati som sa cítil dobre a vedel som, že čas v cieli bude dobrý," povedal 24-ročný atlét do kamier ČT Sport.

 

Michael Johnson sledoval prekonanie svojho "bradatého" rekordu v pozícii televízneho spolukomentátora priamo v dejisku olympiády. "Usain Bolt za chvíľu končí s kariérou, Wayde môže byť nová hviezda atletiky. Jeho výkon bol úžasný, nič také som predtým nevidel. Môže bežať pod 43 sekúnd? Podľa mňa áno. Mne osobne sa to nikdy nepodarilo," konštatoval Johnson.

 

Trojskok žien sa stal korisťou Kolumbijčanky Caterine Ibargüenovej. Olympijské finále ovládla výkonom 15,17 m a získala prvú zlatú medailu spod piatich kruhov v kariére.

 

Dvojnásobná majsterka sveta potvrdila úlohu favoritky a ako jediná dvakrát skočila za 15 m. Víťazný pokus predviedla v štvrtej sérii. "Splnil sa mi ten najväčší sen. Som veľmi šťastná a hrdá," povedala Ibargüenová.

Striebro brala len 20-ročná Yulimar Rojasová a stala sa prvou Venezuelčankou, ktorá na olympiáde získala cenný kov v atletike. Na treťom mieste skončila obhajkyňa titulu z Londýna 2012 Kazaška Olga Rypakovová.

 

Športové osobnosti na sociálnych sieťach a BBC o triumfe Bolta:

Usain Bolt (sám o sebe): "Jamajka, vstávaj! Toto je pre teba."

Michael Johnson (USA/ bývalý svetový rekordér na 200 a 400 m): "Ďalšie fantastické predstavenie Usaina Bolta, ktorý v závere spomalil a mohol si povedať: ´Mám to.´ Toto finále nebolo o dosiahnutí rýchleho času, ale o víťazstve a potvrdení miesta na vrchole. Bolt je úžasný ambasádor športu, ktorý vyrobil značku pre seba aj všetkých Jamajčanov. Davy opäť raz šalejú, Bolt inšpiruje množstvo mladých. Asi to tak je v poriadku."

Paul Pogba (Fr./futbalista ManUtd): "Nezastaviteľný Bolt! Chlape, na čom to ty jazdíš?"

LeBron James (USA/basketbalista Clevelandu): "Čo už s týmto gepardom... Asi je nezdolateľný."

Serge Ibaka (Kongo/basketbalista): "Aké je to jednoduché, keď sa voláte Bolt."

Eddie Lacy (USA/hráč am. futbalu): "Ľudia, Bolt fakt nie je normálny."

Johnny Weir (USA/krasokorčuliar): "Usain Bolt je príklad toho, keď je nafúkanosť oprávnená."

Lennox Lewis (V. Brit./bývalý boxer): "Big Usain a bronzový Andre de Grasse zmenili históriu."

Lolo Jonesová (USA/šprintérka a bobistka): "Len ho neprejdite so segwayom, ešte má pred sebou nejaké súťaže." 

 

atletika - finálové výsledky

 

muži:

100 m: 1. Usain Bolt (Jam.) 9,81 s, 2. Justin Gatlin (USA) +0,08, 3. Andre De Grasse (Kan.) +0,10, 4. Yohan Blake (Jam.) +0,12, 5. Akani Simbine (JAR) +0,13, 6. Ben Youssef Meite (Pob.Slon.) +0,15, 7. Jimmy Vicaut (Fr.) +0,23, 8. Trayvon Bromell (USA) +0,25

 

400 m: 1. Wayde Van Niekerk (JAR) 43,03 - svetový rekord, 2. Kirani James (Gren.) +0,73, 3. LaShawn Merritt (USA) +0,82, 4. Machel Cedenio (Trin. a Tob.) +0,98, 5. Karabo Sibanda (Bots.) +1,22, 6. Ali Khamis Khamis (Bahr.) +1,33, 7. Bralon Taplin (Gren.) +1,42, 8. Matthew Hudson-Smith (V.Brit.) +1,58

 

ženy:

trojskok: 1. Caterine Ibargüenová (Kol.) 15,17 m, 2. Yulimar Rojasová (Venez.) 14,98, 3. Oľga Rypakovová (Kaz.) 14,74, 4. Keturah Orjiová (USA) 14,71, 5. Hanna Kňazevová-Minenková (Izr.) 14,68, 6. Patricia Mamonová (Port.) 14,65, 7. Kimberly Williamsová (Jam.) 14,53, 8. Paraskevi Papahristouová (Gr.) 14,26

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona