Bolt nemá strach a nechce, aby bol doping témou MS

NETKY.SK • 20 August 2015, 13:50 • 2 min
Bolt nemá strach a nechce, aby bol doping témou MS

PEKING - V Pekingu sa z neho stala športová hviezda najväčšieho formátu, utvoril tu tri svetové rekordy, získal tri zlaté olympijské medaily - návrat šprintéra Usaina Bolta na miesto činu sa však neniesol v duchu spomienok.

slovakia

left justify in out

Jamajčan po prílete do čínskej metropoly, kde sa v sobotu začnú 15. majstrovstvá sveta, odpovedal najmä na otázky o tom, ako očistiť atletiku od dopingu. "Sám to nezvládnem. Ľudia hovoria, že pre dobro nášho športu musím vyhrať. Je tu však veľa ďalších atlétov, ktorí behajú čistí a sú tomu verní celú svoju kariéru. Nie je to len na mne, ale na všetkých atlétoch," vyhlásil vo štvrtok na tlačovej konferencii obhajca individuálnych titulov majstra sveta na 100 a 200 m aj štafetového na 4 x 100 m.


Na šampionáte sa očakáva Boltov súboj s Američanom Justinom Gatlinom, najrýchlejším mužom tejto sezóny, ktorého stále prenasleduje jeho dopingová minulosť. Podozrenia z užívania zakázaných látok medzitým neobišli ani jamajskú šprintérsku veľmoc, hoci Boltova povesť zostáva nepošpinená. Nedávne odhalenia o podozrivých výsledkoch krvných testov podľa uniknutých údajov z databázy Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) ukazovali zase skôr ruským a kenským smerom. Pochybnosti o antidopingovom programe IAAF každopádne vrhli tieň na nadchádzajúci vrchol atletickej sezóny. Bolt a spol. by sa mali postarať, aby sa negatívne očakávania nenaplnili a aby sa obrátila pozornosť fanúšikov späť k športu ako takému. "Uplynulé týždne som počúval iba o samom dopingu, dopingu, dopingu. Je mi ľúto, ak to má byť hlavná téma týchto majstrovstiev. Ja s tým asi veľa nezmôžem, vy sa rozhodujete, o čom budete písať," povedal Bolt prítomným novinárom.


Šesťnásobný olympijský víťaz sa nenechal vtiahnuť do debaty, či športovcovi ako Gatlin prináleží morálne právo konkurovať čistým súperom. "Predpisy sú predpisy, existujú z nejakého dôvodu. Ak sa v nich píše, že sa za daných okolností môžete vrátiť k svojmu športu, nič s tým nenarobím. Ctím si pravidlá a to je všetko," reagoval Bolt.


Pokiaľ ide o športovú formu, od piatka 21. augusta 29-ročný Bolt priletel do Pekingu s časom 9,87, zatiaľ čo Gatlin tento rok zabehol stovku za 9,74. Jamajčana limitovali problémy s ľavým bedrovým kĺbom. "Je to frustrujúce, keď nemôžete dokázať, čo je vo vás. Nebojím sa však ničoho, pretože môj tréner je so mnou spokojný," tlmočil Bolt pocity svojho kouča Glena Millsa.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies