Bolo chybou vzdať sa Gabčíkova-Nagymarosu, tvrdí maďarský expert

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 15:31 • 2 min
Bolo chybou vzdať sa Gabčíkova-Nagymarosu, tvrdí maďarský expert

BUDAPEŠŤ - Maďarská spoločnosť vie iba veľmi málo o Sústave vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros (SVDGN). Vyhlásil to dnes docent Katedry vodných stavieb a vodohospodárstva Budapeštianskej technickej univerzity Csaba Mészáros, podľa ktorého bolo z maďarskej strany chybou vzdať sa tohto projektu a pri tohtoročnej rekordnej povodňovej vlne by určite pomohol.

slovakia

left justify in out

Podľa maďarského servera Index.hu Mészáros vyjadril presvedčenie, že časom sa niekdajšie predstavy o sústave vodných diel zrealizujú. "Ak by sa projekt realizoval podľa pôvodných plánov, rekordná júnová hladina Dunaja by nepredstavovala tak veľkú hrozbu medzi Györom a Nagymarosom," konštatoval Mészáros. Systém hrádzí, ktorý by bol súčasťou SVDGN, by totiž vytvorili potrebnú ochranu aj pred nedávnou povodňovou vlnou, dodal.

Maďarsko okrem toho podľa jeho slov utrpelo vážne finančné straty v súvislosti s elektrickou energiou, ktorá sa kvôli nerealizovaniu projektu nevyrobila, pričom Slovensko na svojej strane vyrábalo energiu, ako to robia aj na horných tokoch Dunaja v Rakúsku i Nemecku, miestami na vodných stupňoch postavených pred 80 rokmi. Ďalšou finančnou stratou bolo odškodnenie rakúskym investorom, ktorí začali stavať maďarský vodný stupeň s tým, že by Maďarsko potom dodávalo Rakúsku elektrickú energiu.

Maďarský expert podrobne analyzuje situáciu a vplyv nedostavby SVDGN pre maďarskú stranu a v závere konštatuje, že Európska únia si napokon vynúti postavenie vodného stupňa na území Maďarska kvôli splavnosti Dunaja, ktorý je jednou z hlavných dopravných tepien Európy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies