Bolívijského exprezidenta súd oslobodil od zodpovednosti za smrť civilistov

NETKY.SK • 31 Máj 2018, 07:45 • 2 min
Bolívijského exprezidenta súd oslobodil od zodpovednosti za smrť civilistov

MIAMI - Americký súd zrušil v stredu rozsudok, podľa ktorého boli bývalý bolívijský prezident Gonzalo Sánchez de Lozada a jeho minister obrany Carlos Sánchez Berzain zodpovední za smrť civilistov pri pouličných nepokojoch v roku 2003.

slovakia

left justify in out

Sudca James Cohn rozhodol, že neexistuje dostatok dôkazov proti exprezidentovi a bývalému šéfovi rezortu obrany. Uviedli to predstavitelia neziskového Centra pre ústavné právo, ktoré zastupuje rodiny obetí. Porota predtým nariadila obvineným, aby rodinám obetí zaplatili odškodné desať miliónov dolárov. Právni zástupcovia rodín obetí sa teraz rozhodnú, či sa voči najnovšiemu rozhodnutiu súdu odvolajú.

 

Súdny proces iniciovalo pred desiatimi rokmi osem rodín obetí. Sáncheza de Lozadu obvinili z použitia zbytočného násilia na potlačenie demonštrácií proti plánu vývozu zemného plynu cez Čile. Nepokoje si vtedy vyžiadali najmenej 50 obetí na životoch a stovky zranených.

 

Proces s bývalým bolívijským prezidentom a exministrom obrany, ktorí žijú v Spojených štátoch, je údajne prvým prípadom, čo bývalá hlava štátu čelí obvineniam z porušovania ľudských práv pred americkým občianskym súdom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona