Bolívijská vláda chce vedieť, prečo musel Morales pristáť vo Viedni

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 06:28 • 2 min
Bolívijská vláda chce vedieť, prečo musel Morales pristáť vo Viedni

LA PAZ - Bolívijská vláda si v pondelok predvolala veľvyslancov Španielska, Francúzska, Talianska a Portugalska, od ktorých požadovala vysvetlenie, prečo ich krajiny minulý týždeň odmietli povoliť prelet špeciálu prezidenta Eva Moralesa vracajúceho sa zo summitu v Moskve do La Pazu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom bolívijská ministerka komunikácií Amanda Dávilová, podľa ktorej sa vláda rozhodla "iniciovať všetky potrebné kroky, kým od týchto krajín nedostane jasné vysvetlenie ako aj priame a jednoznačné ospravedlnenie". Reagovala tak na incident počas noci z minulého utorka na stredu, keď musel Morales neplánovane pristáť vo Viedni. Dôvodom pre znemožnenie preletu bolo zrejme podozrenie, že v lietadle sa okrem prezidenta nachádza aj bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden žiadajúci jeho krajinu o azyl.

Narušenie Moralesovho letu pobúrilo viaceré latinskoamerické krajiny a samotný bolívijský prezident minulý týždeň pohrozil zatvorením veľvyslanectva USA v La Paze, ak by sa potvrdilo, že zodpovednosť za incident nesie Washington. Dohady o prítomnosti Snowdena na palube vyvolala skutočnosť, že po úteku z Hongkongu sa zdržiaval v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetevo. Morales bol v Moskve na neformálnom summite krajín vyvážajúcich zemný plyn, pričom však použil iné letisko. Spojené štáty sa už niekoľko týždňov snažia Snowdena zadržať, aby ho mohli stíhať za prezradenie programu sledovania internetovej a telefonickej komunikácie. Pred veľvyslanectvom v La Paze sa v pondelok zišli stovky demonštrantov, ktorí pred ním spálili vlajky USA, Španielska, Francúzska a Portugalska ako aj maketu rakvy označenej menom amerického prezidenta Baracka Obamu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies