Bolívijčania oslavovali štart prvej telekomunikačnej družice

NETKY.SK • 21 December 2013, 07:22 • 2 min
Bolívijčania oslavovali štart prvej telekomunikačnej družice

LA PAZ - Bolívijčania oslávili úspešné vypustenie svojej prvej telekomunikačnej družice. Na obežnú dráhu Zeme ju v piatok vyniesla čínska nosná raketa.

slovakia

left justify in out

Štartu z kozmodrómu Si-čchang v juhozápadnej Číne sa osobne prizeral bolívijský prezident Evo Morales, informovala agentúra AP.

V hlavnom meste La Paz sa zhromaždili stovky obyvateľov, ktorí na veľkoplošných televíznych obrazovkách poskytnutých vládou tejto latinskoamerickej krajiny spoločne sledovali štart rakety. Úspech následne oslávili domorodými rituálmi na počesť inkskej bohyni Pachamamy, Matky Zeme.

Družica s názvom Túpac Katari je pomenovaná po ajmarskom bojovníkovi za nezávislosť Bolívie od koloniálnej nadvlády Španielov z 18. storočia. Vesmírne zariadenie v hodnote vyše 221 miliónov eur bolo financované aj prostredníctvom úveru od Čínskej rozvojovej banky (CDB).

Družica bude v plnej prevádzke od marca a mala by prispieť k zníženiu telekomunikačných nákladov, ako aj k skvalitneniu televíznych a internetových služieb najmä v odľahlých častiach krajiny. Samotný satelit s dobou životnosti 15 rokov vyrobila čínska štátna korporácia pre vesmírne technológie CASC. Bolívijská telekomunikačná spoločnosť rozmiestnila na území krajiny zhruba 1100 antén na prijímanie signálu z vyslanej družice.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies