Bolívia sa stane najväčším producentom lítia na svete

NETKY.SK • 17 August 2015, 10:13 • 2 min
Bolívia sa stane najväčším producentom lítia na svete

UYUNI - Bolívia sa s nemeckou pomocou stane najväčším svetovým producentom lítia. Informuje o tom agentúra DPA. Prvok, potrebný na výrobu najmä autobatérií, sa bude získavať zo soľného jazera pri meste Uyuni.

slovakia

left justify in out

Nemecká firma K-Utec pripraví plány na ťažbu 30.000 ton lítiového karbonátu ročne. Dohodu medzi bolívijskými a nemeckými partnermi podpísali v nedeľu (16.8.) za prítomnosti bolívijského prezidenta Eva Moralesa.

 

Soľné jazero má rozlohu 10.582 štvorcových kilometrov. V súvislosti s očakávaným rozvojom výroby áut s elektrickým pohonom cena tony lítiového karbonátu vzrástla z 2500 USD (2237,94 eura) v roku 2005 na súčasných 6400 USD.

Bolívijská vláda chce do získavania lítia investovať okolo 600 miliónov USD. Prezident Morales vidí jedinú možnosť, ako zvládnuť zámer len so zahraničnou účasťou. Krajina nemá ani vedomostné a ani technické predpoklady, aby ho realizovala vlastnými silami.

 

Pracovníci firmy K-Utec pripravia projekt ťažobnej kapacity do roka a bude stáť 4,5 milióna USD. Firma je vo svete známa ako špecialista na technológie spracovania soli. Vypracuje aj podklady pre tender na postavenie ťažobného a spracovateľského komplexu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona