Boli v Kozákovej koži a zažili neúspech v kvalifikácii, bývalí tréneri Slovenska analyzujú prečo sme zostali na polceste do Ruska

NETKY.SK • 12 Október 2017, 16:09 • 2 min
Boli v Kozákovej koži a zažili neúspech v kvalifikácii, bývalí tréneri Slovenska analyzujú prečo sme zostali na polceste do Ruska

BRATISLAVA - Štvorica Jozef Jankech, Jozef Adamec, Dušan Galis a Ján Kocian veľmi dobre pozná pocity, ktoré hlavný tréner slovenskej futbalovej reprezentácie prežíva po skončení kvalifikačných bojov o postup na MS alebo ME. Všetci štyria v určitom historickom období stáli pri kormidle slovenského futbalového výberu, ktorý sa usiloval dostať medzi svetovú, resp. európsku elitu.

slovakia

left justify in out

Prečo Slováci tentoraz v kvalifikácii MS 2018 zostali na polceste do Ruska, ešte pred dverami novembrovej baráže?

 

1. Ako z pohľadu bývalého trénera A-mužstva SR hodnotíte účinkovanie Slovákov v práve skončenej kvalifikácii o postup na MS 2018?
2. Čo podľa vás rozhodlo o tom, že Slováci nepostúpili na budúcoročný svetový šampionát v Rusku?

Jozef Jankech, bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie (viedol národný tím v období 4. 7. 1995 - 23. 10. 1998):
1. "Ja to hodnotím veľmi pozitívne. Hráči počas tejto kvalifikácie predviedli niekoľko veľmi dobrých výkonov. V niektorých zápasoch išli nadoraz, čím potešili divákov. Dokonca aj v tých dueloch, v ktorých prehrali. Napríklad v Anglicku alebo v Škótsku. Po dlhej dobe to bol kompaktný výkon. Potešilo ma, že hráči zápasy odohrali vo vysokom tempe, kombinačne na výške. To bolo plus, ktoré som zaregistroval na našich výkonoch. Ale ak chcete v športe dosiahnuť veľký úspech, potrebujete k tomu aj šťastie. Iba športové umenie nestačí. A nám to šťastie v niektorých zápasoch chýbalo, napríklad pred týždňom v Škótsku. Tam sme si nezaslúžili prehrať, lebo Škóti neboli lepším mužstvom. Oni boli v tom súboji šťastnejším tímom. Treba však povedať aj to, že rozbeh do tejto kvalifikácie sme mali dosť rozpačitý. Doma sme s Anglickom prehrali až gólom v nadstavenom čase, ale v Slovinsku sme nehrali dobre. Tam sme sa viac mali pobiť o body. Slovinci nehrali dobre, ale ani my nie. Nebolo to z našej strany ono. Viac sme mali ísť za víťazstvom. Stratené body v Slovinsku a v Škótsku rozhodli o všetkom v našej skupine."

 

img

2. "Čo rozhodlo? Mohol by som povedať, že gól, ktorý sme nedali, hoci sme mali šance, aby sme ho dosiahli. Nejaký šťastný gól, ktorý by rozhodol zápas. Napríklad v Slovinsku. Mužstvá, ako sú Angličania a Škóti, hrajú futbal, ktorý nesedí našej mentalite. Hrajú dôrazne a tvrdo, dohrávajú súboje. Je to spôsob hry, ktorý nám nesedí. Ale o tom sme predsa vedeli, mali sme sa na to pripraviť. Nielen herne, ale aj mentálne. Ostrovný futbal je tvrdý. Vedeli sme, že Angličanov nezdoláme, oni boli výkonnostne inde. Potvrdili úlohu favorita našej skupiny. Na Škótov a Slovincov sme však mali. Veľká škoda, že práve v Slovinsku sme si vybrali slabšiu chvíľku, lebo ani Slovinci neboli v ten deň lepší. Vyhrali šťastnejším gólom, ktorý nám v konečnom účtovaní veľmi chýbal."

Jozef Adamec, bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie (26. 2. 1999 - 30. 11. 2001):
1. "Ja to nebudem hodnotiť. Už je to za nami, už sa k tomu nevracajme. Zbytočne sa budeme pozerať na to, čo už bolo. To už nezmeníme. Radšej sa pozerajme smerom dopredu, čo nás čaká, na čo sa treba pripraviť, aby sme boli lepší, ako sme boli. Napokon, to nie je moja parketa. Na hodnotenie sú predsa iní. Ja mám už teraz iné myšlienky, rozmýšľam nad inými vecami... Vaša otázka ma prekvapila."

 

img

2. "Nechajme to už tak. Asi tí, čo vyhrali, boli lepší (smiech). Ja sa k tomu už vyjadrovať nebudem. Už som dlho preč od futbalu. Preto si teraz nedovolím hodnotiť hráčov, ktorých musia hodnotiť iní. Ja už futbal sledujem iba v televízii, už v ňom nerobím. Nechal som to mladším a šikovnejším. Ja sa nechcem k tomuto už vyjadrovať. Prepáčte mi, ale naozaj nie. Už nie. Na to sú predsa povolanejší ako som ja. Ja som na to už starý."

Dušan Galis, bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie (1. 1. 1999 - 23. 2. 1999 a 1. 1. 2004 - 12. 10. 2006):
1. "Podľa toho, čo sme v tejto kvalifikácii predviedli, sme podľa mňa mali mať na konte viac bodov. Minimálne trinásť - štrnásť, čo by nám na baráž pokojne stačilo. Hráči odviedli v niektorých zápasoch veľmi dobré výkony, niekde to bolo slabšie. Škoda tých dvoch prehier v úvode kvalifikácie: doma s Anglickom a potom v Slovinsku. Tam sme mali bodovať. Slovinci neboli lepším mužstvom ako my, ale v Ľubľane sme nehrali dobre. Bol to slabý výkon. Buďme k sebe féroví, priznajme si aj chyby. Tam sme mali hrať lepšie. Hráčska partia bola dobrá, keď bolo treba, vedeli potiahnuť. Len škoda, že atmosféru počas tejto kvalifikácie zbytočne narúšali rôzne kauzy a zbytočné problémy. Poškodilo to hráčom, zbytočne to rozladilo aj divákov, fanúšikov. Sami sme si skomplikovali život. Angličania boli v našej skupine najlepší, ale ostatné mužstvá za nimi boli na rovnakej úrovni. Nemali sme prehrať v Slovinsku a v Škótsku. Tie body nám napokon najviac chýbali."

 

img

2. "Už som to spomínal. Naše slabšie výkony v Slovinsku a v Škótsku. Od prvej chvíle sme mali ísť na ihrisku za víťazstvom. Mali sme na to. Slovinci neboli od nás lepší a Škótov sme tiež mohli pripraviť doma o body, aj keď sme hrali s desiatimi hráčmi. Mali sme na to. Veľmi milo ma prekvapil brankár Dúbravka. Jeho výkon v Škótsku to bola jedna báseň. Poznám ho, videl som ho chytať, ale tak dobre ako v Škótsku, určite nie. Škoda, že tam nevychytal ten prepotrebný bod. Trochu ma prekvapilo hromadné striedanie troch hráčov. Tréner Kozák mal byť taktickejší, striedať postupne a totálne naťahovať čas. Nám predsa stačila remíza. Tých sedem minút sme mali drobiť hru. Aj za cenu, že nás rozhodca za to potrestá. Mali sme byť, poviem otvorene, prešibanejší. Rozhodcovia nám v tejto kvalifikácii nepomohli, mali sme si pomôcť sami. Aj tým striedaním. Do baráže sme mali postúpiť, hráčsku kvalitu aktuálne na to máme. Hamšík, Škrtel a ďalší si takýto úspech určite zaslúžili. Veľká škoda, že to nevyšlo."

Ján Kocian, bývalý tréner slovenskej futbalovej reprezentácie (2. 11. 2006 - 30. 6. 2008):
1. "Začiatok kvalifikácie sme nemali dobrý. Nevydaril sa nám zápas doma s Anglickom, ale ani súboj v Slovinsku. To boli duely, ktoré dosť podstatne ovplyvnili dianie v našej skupine. Nikto z nás nečakal, že zdoláme Anglicko, ale so Slovinskom a Škótskom sme mali uhrať lepšie výsledky. To boli priami súperi o druhé miesto v skupine. V zápasoch s nimi sme mali hrať dôraznejšie. Viac sme sa mali pobiť o body, o šancu, ktorá sa nám núkala. Hráčov na to predsa teraz máme. Výkonnostne sme na úrovni Slovincov i Škótov. Mali sme ich zdolať."

 

img

2. "Podľa mňa tri body, ktoré sme nedokázali získať v Slovinsku. Tam sme nehrali dobre. Slovinci neboli lepším mužstvom. My sme na ich pôde hrali zle. To je dôvod, prečo sme v konečnom účtovaní nepostúpili do baráže. Úvod kvalifikácie nám tentoraz nevyšiel podľa predstáv. Herne sme boli na tom rovnako so Slovincami i Škótmi, ale v súboji s nimi sme nemali to povestné športové šťastie. Keby sme mali aspoň kúsok z neho... Inak, ak si odmyslíme slabší výkon v Slovinsku, chlapci vo zvyšných súbojoch odviedli dobrú robotu. Hrali pekný futbal, v niektorých zápasoch na ihrisku dominovali, dali pekné góly - po pekných akciách. Potešili fanúšikov, svojou hrou ich vrátili na štadióny. Samozrejme, netreba zabúdať, že v Škótsku súper dvakrát trafil konštrukciu bránky. Ale aj to k futbalu patrí, aj to je súčasť tejto hry. Podľa mňa sa však nemáme za čo hanbiť. Z našej strany sme videli dobré výkony, pekné zápasy, hráči v nich ukázali svoju kvalitu. Škoda, že pri konečnom bilancovaní nám chýbal jeden bod. Mali sme na to, aby sme ich v tejto kvalifikácii získali oveľa viac."

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona