Boli sme za zvýšenie DPH, ale s dohodou koalície vieme žiť

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 07:13 • 2 min
Boli sme za zvýšenie DPH, ale s dohodou koalície vieme žiť

Boli sme za zvýšenie DPH, ale s dohodou koalície vieme žiť

slovakia

left justify in out

img

Občianska konzervatívna strana (OKS) bola za zjednotenie rôznych sadzieb dane z pridanej hodnoty (DPH) na úroveň 19 %, nie je však zásadne proti zachovaniu súčasného stavu. "Skôr sme zastávali názor, že pokiaľ ide o túto daň, mali by sa dane zvýšiť. Ale vieme s týmto žiť," povedal dnes pre TASR predseda OKS Peter Zajac, ktorý je spolu s ďalšími tromi členmi strany súčasťou poslaneckého klubu Mosta-Híd.
      Reagoval tak na vyjadrenie premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS), ktorá dnes nadránom po rokovaní Koaličnej rady potvrdila, že jej vláda nepristúpi k zjednoteniu DPH. Na lieky, knihy a predaj poľnohospodárskych tovarov z dvora tak ostane znížená 10-%, resp. 6-% sadzba.
      OKS pripomína potrebu zamerať sa v dôchodkovom systéme predovšetkým na prvý pilier. "Myslíme si, že je v ňom nevyhnutná zmena. Bol zle nastavený ešte pri dôchodkovej reforme," poznamenal Zajac. Koaliční lídri sa dohodli, že pomer odvodov medzi prvým a druhým dôchodkovým pilierom sa v tomto volebnom období nezmení.
      Premiérka ďalej po koaličnom rokovaní uviedla, že nová vláda nepripravuje privatizáciu strategických podnikov. Nevyhnuté je však riešiť situáciu v bratislavskom letisku či nákladnom železničnom prepravcovi ZSSK Cargo, kde sa počíta s možnosťou vstupu zahraničných investorov, podčiarkla Radičová.
      "Nebol by som si stopercentne istý, že nebude treba privatizovať aj ďalej. Privatizovať sa bude. V akom rozsahu, to sa uvidí," reagoval pre TASR Zajac s tým, že "niektoré veci" sa ukážu ako nevyhnutné v priebehu vládnutia. Svoje tvrdie odôvodňuje tým, že ak bude chcieť byť táto vláda vládou rozpočtovej zodpovednosti, a zároveň aj vládou, ktorá chce viac investovať do niektorých oblastí, nevie si dosť dobre predstaviť, ako to bude možné bez privatizácie.
      V každom prípade OKS plánuje programové vyhláseni vlády v akejkoľvek podobe, akú kabinet predloží budúci týždeň do NR SR, v pléne podporiť. Poslanci za túto stranu však mienia v rozprave ešte vystúpiť s niekoľkými vlastnými pripomienkami. S koľkými a akými závisí od toho, v akej miere budú ich doterajšie námety zapracované do vládneho programu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies