Bolesti v nohách môžu byť prvým príznakom chronického ochorenia žíl

NETKY.SK • 14 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Bolesti v nohách môžu byť prvým príznakom chronického ochorenia žíl

BRATISLAVA - Príznaky ako bolesti v nohách, opuchy, pocit ťažkých, unavených nôh, napätie, nočné kŕče či mravčenie ľudia podľa všeobecnej lekárky Diany Ganajovej často podceňujú.

slovakia

left justify in out

"Nesťažujú sa na to, lebo nevedia, že môže ísť o prvé varovné signály chronického žilového ochorenia," upozorňuje. To patrí medzi najčastejšie chronické ochorenia v civilizovaných krajinách.

 

"Najpodstatnejšie je včas zachytiť varovné signály našich nôh – vnímať ich, tiché volanie o pomoc, teda nepodceňovať prvotné subjektívne ťažkosti a zájsť s nimi za svojím všeobecným lekárom. Alebo ho upozorniť na problém pri akejkoľvek návšteve ambulancie či pri preventívnej prehliadke," uviedla Ganajová. Poukázala na to, že čím skôr sa pacient začne adekvátne liečiť, tým je vyššia šanca udržať ochorenie v relatívne stabilizovanom stave a úplne predísť komplikáciám.

 

V prípade ďalšej diagnostiky a liečby všeobecný lekár usmerní pacienta a odporučí ho k cievnemu chirurgovi, ktorý sa zaoberá liečbou kŕčových žíl. Počiatočné štádiá sa liečia venofarmakami, pri pokročilejších štádiách môže byť potrebná miniinvazívna chirurgická liečba alebo klasická chirurgická liečba. Cievny chirurg František Žernovický tvrdí, že moderná cievna chirurgia ponúka účinné a esteticky prijateľné neinvazívne metódy.

 

"Žily majú veľmi rady pohyb, preto okrem redukcie hmotnosti odporúčame pravidelný a vhodný šport. Je ním bicyklovanie, plávanie, turistika, beh alebo rýchla chôdza. Naopak, niektoré druhy športu ako posilňovanie alebo zdvíhanie ťažkých záťaží pri nesprávnej technike môžu poškodiť citlivý chlopňový aparát v žilách. Pre pacientov s chronickým žilovým ochorením nie sú najvhodnejšie," priblížila ďalej Ganajová.

 

Problémy môžu mať aj ľudia počas dlhého letu lietadlom či dlhej cesty autom. "Aj keď je to všeobecne známy fakt, ľudia ho ignorujú a nezriedka prekazí radosť z očakávanej dovolenky žilová trombóza alebo zápal žily. Existujú však špeciálne cviky, ktoré u rizikových pacientov spolu s kompresívnymi pančuchami a venofarmakami pomáhajú predchádzať možným komplikáciám. A, samozrejme, vo všeobecnosti je potrebné obmedziť dlhé státie a sedenie," zhrnula lekárka.

 

 

ala von

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies