Bolek Polívka dostal vo filme Domácí péče špeciálne nechty zo šupín kapra

NETKY.SK • 20 Október 2015, 20:14 • 2 min
Bolek Polívka dostal vo filme Domácí péče špeciálne nechty zo šupín kapra

BRATISLAVA - Česko-slovenský film Domácí péče, českého nominanta na Oscara, predstavili dnes v Bratislave jeho tvorcovia.

slovakia

left justify in out

Vážno-vtipný príbeh zdravotnej sestry, ktorá sama ochorie, nakrútil režisér, scenárista a producent Slávek Horák. Človečinou "voňajúci" film, ktorý divákov dojme i rozosmeje, vytvoril na základe rozprávania svojej mamy, ktorá takmer 20 rokov pracovala ako domáca opatrovateľka.

 

"Neustále ma zahlcovala rôznymi historkami z práce, ktoré má príšerne otravovali, rozprávala mi o cudzích ľuďoch. Keď som konečne začal počúvať, bolo mi asi 37, zistil som, že je to skvelý námet na film," vysvetlil genézu svojho debutu Slávek Horák, ktorého označil najvplyvnejší filmový časopis Variety za pokračovateľa tradície Miloša Formana.

 

Hlavnú postavu zveril po dlhom rozhodovaní Alene Mihulovej (Sestričky), ktorá za jej stvárnenie získala na tohtoročnom festivale v Karlových Varoch jednu z hlavných cien. "Po žiadnej úlohe som ešte takto nešla, rok som režiséra uháňala a presvedčovala, že som to ja. Keď som si prečítala scenár a striedavo som sa pri ňom usmievala a plakala, cítila som hĺbku toho príbehu i tej postavy, vedela som, že je to úloha pre mňa," povedala pre TASR herečka, ktorá bola pôvodne pre režiséra na rolu jeho mamy príliš mladá.

 

Mihulovej filmového manžela Láďu, v ktorom Horák opísal svojho otca, si zahral Bolek Polívka. "Nezachová sa zle, pochopí, čo nepochopil, a snaží sa byť iný, citlivejší. Loď jeho života sa vlastne potápa a on snaží sa urobiť aspoň nejaké krásne ticho, kúzlo, snaží sa všetko napraviť, keď už je neskoro," uviedol herec a komik a tiež prezradil, že kvôli tejto úlohe musel absolvovať špeciálnu úpravu nechtov. "Urobili mi ich zo šupín kapra, pretože Slávek hovoril, že mám nechty kaviarenského povaľača, načiernili ich, aby boli upracované, umordované," vysvetlil Polívka, ktorý divákov Domácí péče poteší v úlohe typického moravského chlapíka.

 

"Chcel som, aby všetko hrali Moraváci, veľká časť filmu sa odohráva v Napajedlích, kde som sa narodil a vyrastal," poznamenal k obsadeniu Slávek Horák. Po boku českých hercov sa však v snímke predstavia i slovenskí herci Zuzana Kronerová ako liečiteľka Miriam a Marián Mitaš v úlohe mladého lekára oznamujúceho zlé správy.

 

Domácí péče rozpráva príbeh obetavej zdravotnej sestry Vlasty, ktorá pri svojej práci na juhomoravskom vidieku ošetruje množstvo "rázovitých" miestnych pacientov. Keď ale jedného dňa zistí, že sama potrebuje pomoc, začne ju hľadať tam, kde by to sama nečakala - u ezoterickej liečiteľky. Postupne objavuje svet alternatívnej liečby a vďaka nemu možno opäť nájde samu seba. To všetko k veľkej nevôli svojho manžela Láďu, ktorý na tieto "hňupoviny" neverí. Vlasta tak musí bojovať nielen s chorobou, ale aj s manželovým sedliackym rozumom. Láskavý humor a dráma sa preplietajú v momente, keď si Vlasta prvýkrát v živote uvedomí, že aj ona potrebuje niekoho, kto sa o ňu postará.

 

Hoci ide o režisérovu prvotinu, film už prešiel množstvom významných svetových festivalov, medzi nimi Vancouver, Haifa, Montreal či Busan. Na základe hlasovania Českej filmovej a televíznej akadémie (ČFTA) bude Domácí péče reprezentovať ČR na 88. ročníku cien americkej Akadémie filmových umení a vied v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. Do slovenskej kinodistribúcie vstupuje 22. októbra.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies