Bokovová: Mladá generácia môže ukončiť extrémnu chudobu i klimatické zmeny

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 13:33 • 2 min
Bokovová: Mladá generácia môže ukončiť extrémnu chudobu i klimatické zmeny

BRATISLAVA - Generálna riaditeľka UNESCO Irina Bokovová vo svojej dnešnej prednáške v Aule Univerzity Komenského v Bratislave označila mladých ľudí za prvú generáciu, ktorá môže ukončiť extrémnu chudobu. Zároveň sú však poslednou generáciou, ktorá môže ukončiť klimatické zmeny.

slovakia

left justify in out

"Budúcnosť je v tejto miestnosti," uviedla pri pohľade na študentov, ktorí si ju prišli vypočuť. Bokovová označila v prednáške s názvom "Posilnenie postavenia mládeže, podpora rozmanitosti – nové základy pre odhodlanosť a mier" mladú generáciu za najrozcestovanejšiu, najvzdelanejšiu a najotvorenejšiu, ale zároveň za tú, ktorá nesie najťažšie bremeno transformácie. Úlohou organizácie UNESCO je práve zabezpečiť posilnenie postavenia mládeže. Vzdelanie označila za najväčšiu silu.

 

Podľa jej slov v súčasnosti 1,5 miliardy ľudí žije v konfliktom postihnutých krajinách; 40 percent z nich sú mladí ľudia. Nezamestnaných je až 73 miliónov mladých ľudí. Bokovová uviedla, že musíme zapájať hodnoty ako solidarita, dialóg, ľudské práva a dôstojnosť. Ocenila, že o nich môže rozprávať práve na univerzitnej pôde.

 

V súčasnosti podľa nej konflikty vo svete pretrvávajú a trhajú spoločnosť na časti, narastá extrémizmus a terorizmus. Konflikty sa prehlbujú ako v Sýrii, tak i v Iraku, sme svedkami ničenia kultúrneho dedičstva a teda nového globálneho boja o srdcia a mysle predovšetkým mladých ľudí. Dôkazom je napríklad to, že až 60.000 ľudí podporuje na sociálnej sieti Twitter Dáiš, Islamský štát.

 

Vojny sa začínajú v mysliach ľudí, a práve tam by mala vznikať taktiež obrana mieru. "Je ľahké pracovať s ľuďmi, ktorí majú rovnaké zmýšľanie. My však musíme pracovať s tými, ktorí takéto myšlienky odmietajú. Je potrebné ich zapojiť do transformácie," uviedla. "Mojím dnešným kľúčovým posolstvom je, že všetky spoločnosti majú silné zázemie, na ktorom môžu stavať," povedala Bokovová. Inteligencia a talenty sú podľa nej všade a môžu sa stať benefitom nás všetkých. V súčasnosti, keď sú zdroje a naša planéta limitované, môžeme využívať obnoviteľnú energiu ľudskej mysle.

 

Rovnosť medzi mužmi a ženami by znamenala, ako uviedla, zdvojnásobenie tvorivej sily. Iba v 60 percentách krajín sa dosiahla rovnosť v rámci primárneho vzdelávania a iba v 38 percentách v rámci sekundárneho. Nerovnosť spôsobuje, že dievčatá sú dvakrát viac vylúčené zo vzdelávania ako chlapci. Najnevhodnejšie sú na tom dievčatá zo Subsaharskej Afriky, ktoré sa do škôl dostanú až v roku 2086.

 

Kultúra je podľa nej prapôvodnou obnoviteľnou energiou. Ľudia ju nemusia dovážať, ani vytvárať od nuly. "Kultúra je to, kto sme, je všade okolo nás, potrebujeme iba otvoriť oči," uviedla Bokovová. Uvítala podporu, ktorú Slovensko organizácii prejavuje. Rektor Univerzity Komenského Karol Mičieta odovzdal generálnej riaditeľke UNESCO pamätnú medailu Univerzity Komenského za podporu vzdelávania a zároveň ako pamiatku na dnešný deň, na Bratislavu a Slovensko.

 

Irina Bokovová sa narodila 12. júla 1952 v Sofii. Generálnou riaditeľkou UNESCO sa stala 15. novembra 2009 a opätovne ju zvolili v roku 2013. Vo funkcii sa aktívne angažuje v rámci reformy UNESCO, v oblasti rodovej rovnosti, zabezpečovania kvalitného vzdelávania pre všetkých, v boji proti radikalizácii mládeže, terorizmu a za záchranu svetového dedičstva. Vyzdvihuje význam účasti mládeže na programoch UNESCO a veľký dôraz kladie na rozvoj vedy pre trvalo udržateľný rozvoj, správu vodných zdrojov, na bezpečnosť žurnalistov a slobodu prejavu.

Od februára 2016 je Bokovová oficiálnym kandidátom Bulharska na post generálneho tajomníka OSN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies