Boko Haram vyzýva aš-Šabáb, aby prisahal vernosť Islamskému štátu

NETKY.SK • 15 Október 2015, 07:17 • 2 min
Boko Haram vyzýva aš-Šabáb, aby prisahal vernosť Islamskému štátu

MAIDUGURI - Militanti z islamistickej organizácie Boko Haram operujúcej na severe Nigérie vyzvali islamistov zo somálskej skupiny aš-Šabáb, aby rovnako ako oni prisahali vernosť Islamskému štátu a opustili tak teroristickú sieť al-Káida, ku ktorej sa hlásia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Al-Káida a Islamský štát navzájom bojujú o nových členov a vo videu zverejnenom dnes na Twitteri Boko Haram upozorňuje bojovníkov aš-Šabábu, že jednota "je pre boj na ceste islamu prospešnejšia" a "pomôže pri porážke neveriacich vo svete".


Výzva neznámeho ozbrojenca z Boko Haram, ktorý vo videu vystupuje, je súčasťou širšie koncipovanej kampane na získanie aš-Šabábu na stranu Islamského štátu. Podobné výzvy totiž pred necelými dvoma týždňami zverejnili na internete militanti bojujúci v Iraku, Sýrii, Jemene a na Sinajskom polostrove.

 

Extrémisti z Boko Haram vyhlásili na severovýchode Nigérie emirát, kde uplatňujú brutálny výklad islamského práva a podnikajú aj výpady do susedných krajín - Nigeru, Kamerunu a Čadu. Táto skupina prisahala vernosť Islamskému štátu v marci.


Somálske ozbrojené sily s podporou mierových jednotiek Africkej únie (AÚ) vytlačili v roku 2011 aš-Šabáb zo somálskej metropoly Mogadišo. Skupina, usilujúca sa o zosadenie vlády a nastolenie striktného výkladu islamského práva, odvtedy pokračuje v ozbrojených a bombových útokoch. Pri útoku na univerzitu v meste Garissa v susednej Keni zahynulo v apríli 150 ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies