Boko Haram vyhlásila na severe Islamský štát

NETKY.SK • 25 August 2014, 19:11 • 2 min
Boko Haram vyhlásila na severe Islamský štát

LONDÝN - Militanti zo skupiny Boko Haram oznámili, že zriadili Islamský štát v mestách a dedinách, ktorých sa zmocnili na severovýchode Nigérie.

slovakia

left justify in out

Líder skupiny Abubakar Šekau sa tak vyjadril na videu, v ktorom gratuloval bojovníkom k dobytiu mesta Gvoza skôr počas augusta. Zatiaľ nie je jasné, či Šekau prisľúbil spojenectvo Islamskému štátu, ktorý kontroluje časti Sýrie a Iraku. Nigérijská armáda vyhlásenie islamistov odmietla ako "prázdne". 

 

Od začiatku povstania Boko Haram v roku 2009 zahynuli prevažne na severovýchode Nigérie už tisíce ľudí. Gvoza, ktorá má na základe posledného súčtu 265 000 obyvateľov, je najväčším mestom, ktoré militanti kontrolujú. Hovorca armády Chris Olukolade tvrdenia islamistov o vlastnom štáte odmietol a zdôraznil, že "suverenita a teritoriálna integrita Nigérijského štátu je stále intaktná". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies