Nigéria vymenila 21 unesených školáčok za štyroch vodcov Boko Haram

NETKY.SK • 13 Október 2016, 16:24 • 2 min
Nigéria vymenila 21 unesených školáčok za štyroch vodcov Boko Haram

ABUJA - Dvadsaťjeden z vyše 200 nigérijských školáčok, unesených v roku 2014 z mesta Chibok militantmi Boko Haram, sa dostalo na slobodu výmenou za štyroch zadržiavaných vodcov tejto islamistickej skupiny. Informovali o tom dnes nigérijská vláda a armáda, ktorých vyhlásenia priniesla tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V zajatí podľa nich zostáva ešte 197 dievčat, hoci je možné, že niektoré z nich už medzičasom zomreli. Prvá skupina školáčok oslobodených vďaka aktivite vlády sa zatiaľ nachádza vo väzbe Úradu pre štátne služby, teda tajnej služby Nigérie. Uviedol to vo vyhlásení prezidentský hovorca Garba Shehu. Prepustenie školáčok je výsledkom vyjednávania vlády s Boko Haram, ktoré sprostredkovali Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) a švajčiarska vláda, dodal hovorca nigérijského prezidenta. Budú pokračovať rozhovory zamerané na prepustenie zvyšných študentiek.


Nemenovaný dôstojník armády oboznámený s vyjednávaním povedal, že štyria zadržiavaní vodcovia skupiny Boko Haram boli prepustení v stredu večer v meste Banki na severovýchodnej hranici Nigérie s Kamerunom. Dievčatá boli letecky dopravené do Maiduguri, metropoly severovýchodného nigérijského štátu Borno a kolísky Boko Haram, dodal dôstojník. "Mimoriadne nás to potešilo a sme vďační," uviedlo hnutie Vráťte nám naše dievčatá na Facebooku. Hnutie, ktoré robilo v Nigérii aj vo svete kampaň za prepustenie študentiek, podľa svojich ďalších slov očakáva zverejnenie mien prepustených dievčat.


"Ďakujeme federálnej vláde a tak ako Oliver Twist aj my žiadame viac," uviedla profesorka Hauwa Biuová, aktivistka v Maiduguri. Príslušníci Boko Haram uniesli 14. apríla 2014 zo školského internátu v meste Chibok 276 dievčat a mladých žien. Iba asi 50 z nich sa podarilo ihneď tejto islamistickej povstaleckej skupine ujsť. Napriek rôznym pokusom o pátranie po nezvestných dievčatách a vyjednávaniu s touto radikálnou skupinou sa armáde doteraz podarilo zachrániť iba jedno z dievčat, a to v máji. Zvyšok je naďalej v rukách Boko Haram, ktoré si z nich urobilo sexuálne otrokyne alebo ich prinútilo k manželstvu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies