Bojujúce strany v Sudáne sľúbili, že umožnia prísun humanitárnej pomoci

NETKY.SK • 12 Máj 2023, 09:30 • 2 min
Bojujúce strany v Sudáne sľúbili, že umožnia prísun humanitárnej pomoci

WASHINGTON - Bojujúce strany v Sudáne podpísali záväzok, že v rámci pokračujúceho ozbrojeného konfliktu budú dodržiavať humanitárne zásady. Táto dohoda bola dosiahnutá vo štvrtok neskoro večer na rokovaniach v saudskoarabskej Džidde, informovala v piatok agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Dohoda zaväzuje obe strany sudánskeho konfliktu, aby zaistili ochranu pre civilistov a ich bezpečný prechod, aby mohli opustiť oblasti aktívnych bojov smerom, ktorý si sami zvolia. Obe strany v dokumente sľubujú, že umožnia prísun humanitárnej pomoci, ktorá je po rabovaní a útokoch v Sudáne viac ako potrebná, doplnila AFP. Deklarácia vyzýva aj na obnovenie dodávok elektriny, vody a ďalších základných služieb, na stiahnutie bezpečnostných síl z nemocníc a dôstojné pochovávanie mŕtvych. "Toto nie je prímerie. Ide o potvrdenie ich záväzkov vyplývajúcich z medzinárodného humanitárneho práva, najmä pokiaľ ide o zaobchádzanie s civilistami a potrebu vytvoriť priestor pre pôsobenie humanitárnych organizácií," povedala nemenovaná americká diplomatka zúčastňujúca sa na rokovaniach v Džidde.

 

Dodala však, že obe strany konfliktu zostávajú v diskusiách "dosť vzdialené". Zároveň informovala, že v Džidde bol na prerokovanie predložený návrh na vyhlásenie nového desať dní trvajúceho prímeria, ktoré by následne viedlo k rokovaniam o dlhodobejšom ukončení bojov. Iný nemenovaný diplomat informoval, že rokovania v Džidde sú "veľmi tvrdé", a podľa AFP si diplomati a experti kladú otázku, či si obe strany skutočne želajú mier, alebo im ide len o porážku nepriateľa.

 

Boje v Sudáne vypukli v polovici apríla, keď polovojenské sily, ktoré založil a dal vycvičiť bývalý diktátor Umar Bašír, odmietli byť začlenené do armády v súlade s plánom prechodu k civilnej vláde. Konflikt medzi regulárnou armádou, ktorej velí generál Abdal Fattáh Burhán, a polovojenskými jednotkami pod velením Muhammada Hamdána Daklúa si vyžiadal už vyše 750 obetí na životoch a stovky ranených. Spojené štáty minulý týždeň sprostredkovali dočasné prímerie v konflikte a po jeho vypršaní pohrozili bojujúcim stranám sankciami. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies