Bojujúce strany v Jemene chcú vytvoriť jednotnú vládu

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 16:57 • 2 min
Bojujúce strany v Jemene chcú vytvoriť jednotnú vládu

SANÁ - Strany zapojené do občianskej vojny v Jemene sa zhodujú v myšlienke vytvorenia jednotnej vlády, ktorá by prevzala moc v tejto arabskej krajine.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes ráno osobitný vyslanec OSN pre Jemen Ismáíl uld Šajch Ahmad, ktorého cituje agentúra DPA.

 

Podľa jeho príspevku na sieti Facebook znepriatelené strany v Jemene dospeli k "dohode na politickom riešení a vytvorení vlády národnej jednoty". Ahmad zároveň oznámil, že najbližšie kolo mierových rokovaní sa uskutoční v Kuvajte.

 

Osoby blízke vedeniu jemenských šiitských povstalcov potvrdili DPA existenciu dohody nielen s medzinárodne uznávanou vládou prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího a jeho spojencami, ale taktiež s vojenskou koalíciou po vedením Saudskej Arábie, ktorá Hádího podporuje. Podľa týchto zdrojov je spoločnou vôľou "zastaviť vojnu a vrátiť sa k rokovaciemu stolu".

 

Prímerie, ktoré bolo vyhlásené na hranici Jemenu so Saudskou Arábiou, má naďalej platiť, zatiaľ čo budovanie vzájomnej dôvery má umožniť úplné zastavenie bojov.

 

Agentúra AP uviedla s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov, že šiitskí povstalci - známi ako húsíovia - a Hádího vláda sa dohodli na jedno- až dvojtýždňovom prímerí, ktoré má predchádzať nadchádzajúcemu kolu mierových rokovaní očakávanému v apríli. Uvedení predstavitelia o tom informovali po tom, ako sa v nedeľu zúčastnili na stretnutí povstalcov s vyslancom OSN v jemenskom hlavnom meste Saná.

 

Vojna v Jemene si od zapojenia koalície na čele so Saudskou Arábiou v marci 2015 vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 6000 mŕtvych a 29.000 zranených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies