Bojujúce strany na východe Ukrajiny zatiaľ nezačali s odsunom ťažkých zbraní

NETKY.SK • 17 Február 2015, 09:47 • 2 min
Bojujúce strany na východe Ukrajiny zatiaľ nezačali s odsunom ťažkých zbraní

KYJEV - Ukrajinská armáda ani proruskí separatisti zatiaľ nedodržali dnešný termín začiatku sťahovania ťažkých zbraní z frontovej línie, ktorý predpokladala minulotýždňová dohoda z Minska. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Odsun ťažkej bojovej techniky z frontovej línie by mal prebiehať pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). V súlade s minskou dohodou sa mal začať dnes a potrvať do 2. marca, na čo majú nadväzovať ďalšie kroky smerujúce k riešeniu konfliktu. 

 

Ukrajinská armáda i proruskí separatisti však vopred naznačili, že zbrane začnú sťahovať, len ak tak urobí aj druhá strana. 

 

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach zdôraznil, že separatisti aj v noci nadnes pokračovali v útokoch na jej pozície a že odsun zbraní závisí od úplného dodržiavania prímeria. "Ihneď ako militanti ukončia útoky, ukrajinská strana začne so sťahovaním ťažkých zbraní," uviedol hovorca.

 

Popredný líder povstalcov v Doneckej oblasti Denis Pušilin dnes opäť odmietol zastaviť boje o strategicky významné východoukrajinské mesto Debaľceve, ktoré pokračujú napriek platnému prímeriu. Vyhlásil tiež, že separatisti sú pripravení začať s odsunom, ale k takémuto kroku musia podľa neho pristúpiť obe strany; v opačnom prípade by boli ohrozené životy povstaleckých vojakov.

 

Predseda parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin uviedol, že o otázke sťahovania zbraní budú separatisti ešte dnes diskutovať s Ukrajinou, Ruskom a OBSE.

 

Podľa Kyjeva je situácia na frontovej línií viac-menej pokojná a boje pokračujú len v okolí železničného uzla Debaľceve. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies