Bojovník proti apartheidu Nelson Mandela oslavuje 93. narodeniny

NETKY.SK • 17 Júl 2011, 23:00 • 2 min
Bojovník proti apartheidu Nelson Mandela oslavuje 93. narodeniny

Bojovník proti apartheidu Nelson Mandela oslavuje 93. narodeniny - Politika Obyvatelia Juhoafrickej republiky (JAR) oslávia dnes 93.

slovakia

left justify in out

img

Obyvatelia Juhoafrickej republiky (JAR) oslávia dnes 93. narodeniny svojho exprezidenta a bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu.
      Jeho nadácia vyzvala ľudí, aby počas dňa vykonali 67 minút dobrovoľníckej práce - práve toľko rokov obetoval Mandela politickému boju vo svojej vlasti, informovala na svojej stránke BBC. Juhoafrickej spoločnosti, charitatívne organizácie a osobnosti oznámili, že sa k tejto výzve pripoja.
      Očakáva sa, že Mandela strávi deň s rodinou v dedine v provincii Východné Kapsko, kde prežil detstvo.
      Viac ako 12 miliónov školákov v JAR si exprezidenta uctí v dopoludňajších hodinách simultánnym spievaním piesní. Presne o 08.05 h SELČ zaznie školskými triedami pieseň Happy Birthday Tata Madiba (tata znamená otec, Madiba je Mandelovo klanové meno), zložená špeciálne k jeho 93. narodeninám.
      Mandela sa vzhľadom na svoje chatrné zdravie stiahol z verejného života v roku 2004. Od svojho prepustenia z nemocnice v januári tohto roku, keď sa liečil z akútnej respiračnej infekcie, je pod neustálym dozorom lekárov.
      Americký prezident Barack Obama vo vyhlásení k Mandelovým narodeninám uviedol, že jeho život a odkaz sú príkladom "múdrosti, sily a milosrdenstva". Obamova manželka Michelle a jeho dcéry sa stretli s Mandelom v júni v Johannesburgu počas návštevy Juhoafrickej republiky.
      Mandela bol prezidentom JAR od 10. mája 1994 do 14. júna 1999, keď túto funkciu odovzdal Thabovi Mbekimu. Po prepustení z väzenia v roku 1990 - Mandela bol väznený 27 rokov - doviedol Africký národný kongres k drvivému víťazstvu vo voľbách v roku 1994.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies