Bojovník kung-fu, herec Jackie Chan má 60 rokov

NETKY.SK • 6 Apríl 2014, 13:17 • 2 min
Bojovník kung-fu, herec Jackie Chan má 60 rokov

HONGKONG/BRATISLAVA - Populárny herec Jackie Chan, vlastným menom Chan Kong-sang, sa narodil 7. apríla 1954 v Hongkongu. V pondelok bude mať okrúhlych 60 rokov.

slovakia

left justify in out

Úspešný predstaviteľ legendárneho bojovníka kung-fu prežil detstvo v Hongkongu. V siedmich rokoch ho rodičia poslali do čínskeho Pekingu študovať na Akadémiu dramatických umení. Tu sa venoval akrobacii, gymnastike, bojovým umeniam, tancu, spevu a herectvu, ktoré mal využiť pri účinkovaní v čínskej opere. Ako osemročný si Jackie Chan zahral v snímke Big and Little Wong Tin Bar. V sedemnástich rokoch školu ukončil. Čínska opera v tom čase zažívala recesiu, preto istý čas pracoval v Austrálii ako robotník v stavebníctve. Tu získal aj svoju prezývku Jackie, ktorú si neskôr prisvojil aj v umeleckom svete. Po návrate do Číny na pozvanie filmového manažéra sa začal venovať filmu. Živil sa ako kaskadér, herec a choreograf akčných scén. Filmy, v ktorých účinkoval, však spočiatku nemali veľký úspech. Zmenilo sa to po jeho zásahoch do scenárov, ktorými sa snažil vniesť do bojových scén humor. Také boli filmy Škola hada (1978), Majstrov syn (1978, druhá časť z roku 1994), či Odvážna hyena (1979). V dielku Mladý majster dostal v roku 1980 možnosť preukázať svoj komediálny talent, ktorý mu spolu so schopnosťou použiť ako zbraň všetko, čo je naporúdzi, priniesol imidž komedianta.


Zrejme aj tento prístup z nadhľadu ho priviedol do filmových ateliérov v americkom Hollywoode. Prerazil tu filmom Rachot v Bronxe (1995). Na úspech nadviazal filmom Rush Hour (Rušná hodina, 1998, ďalšie diely v rokoch 2001 a 2007), alebo Shanghai Noon (Vtedy na východe, 2000). Po filme Tuxedo (2002) sa rozhodol vrátiť do Hongkongu. V roku 2004 nafilmoval úspešnú snímku Around the World in 80 Days (Cesta okolo sveta za 80 dní). Svoj hlas prepožičal animovanej postave v niekoľkých pokračovaniach filmu Kung Fu Panda (2008, 2010, 2011).

 

Obratný a neúnavný Jackie Chan so zmyslom pre humor sa pri svojich nebezpečných kúskoch nedával zastupovať kaskadérom, a preto sa mu zranenia nevyhýbali. Najťažšie utrpel v roku 1987, keď mu pri páde z výšky 12 metrov praskla lebka a musel sa podrobiť osemhodinovej operácii. Dolámané mal takmer všetky kosti, ale na eláne mu to neubralo.


      Jackie Chan sa venuje aj charite. Pomáha deťom prostredníctvom organizácie UNICEF a prispieva na boj proti zneužívaniu zvierat.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona