Taliban zaútočil na Kundúz z troch strán, obsadil nemocnicu s kapacitou 200 lôžok

NETKY.SK • 28 September 2015, 13:57 • 2 min
Taliban zaútočil na Kundúz z troch strán, obsadil nemocnicu s kapacitou 200 lôžok

KUNDÚZ - Bojovníci afganského fundamentalistického hnutia Taliban obsadili dnes počas veľkej ofenzívy na hlavné mesto provincie Kundúz v severnom Afganistane nemocnicu s kapacitou 200 lôžok.

slovakia

left justify in out

Hovorca Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid prostredníctvom správy zverejnenej na Twitteri oznámil, že islamistickí bojovníci obsadili nemocnicu v južnej časti Kundúzu. Informáciu o páde vládou spravovanej mestskej nemocnice do rúk povstalcov potvrdil pre agentúru Reuters nemenovaný predstaviteľ tamojšej polície. K situácii sa nateraz bližšie nevyjadril.

 

Koordinovaný útok sa začal a šiestej hodine ráno miestneho času (3.30 h SELČ). Povstalecké oddiely zaútočili z troch strán, pričom vládne sily sa ich nateraz pokúšajú udržať mimo územia mesta. Desiatky civilistov utekali v panike smerom na hlavné letisko, kde ich však zastavovali bezpečnostné sily. Podľa posledných informácií svedkov sa boje posunuli do vzdialenosti jedného kilometra od hlavného sídla provinčnej vlády.

 

Ťažké boje na troch hlavných prístupových trasách do Kundúzu potvrdil pre Reuters hovorca mestskej polície. "Máme dostatok síl a čoskoro ich vytlačíme," uviedol. V meste počuť paľbu ťažkého delostrelectva a streľbu. Armádne vrtuľníky ostreľujú útočiacich militantov raketami.

 

Pokiaľ by Taliban vybojoval aspoň jeden z troch hlavných strategických vstupov do Kundúzu, bude pre vládne sily podľa Reuters ťažké udržať si i naďalej kontrolu nad mestom. Radikálni islamisti sa podľa Reuters pokúšajú dobyť Kundúz už druhýkrát v tomto roku. Oblasť bez zahraničných vojenských posíl bránia afganská armáda a polícia, cvičená špecialistami Severoatlantickej aliancie (NATO).


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies