Bojovníci Talibanu sú aj napriek snahe Američanov naďalej aktívni na 70 percentách územia krajiny

NETKY.SK • 31 Január 2018, 10:58 • 2 min
Bojovníci Talibanu sú aj napriek snahe Američanov naďalej aktívni na 70 percentách územia krajiny

KÁBUL - Bojovníci z militantného hnutia Taliban, na boj proti ktorým už Spojené štáty utratili miliardy dolárov, sú aktívni až na 70 percentách územia Afganistanu.

slovakia

left justify in out

Zistila to štúdia uskutočnená britskou spravodajskou stanicou BBC. Mesiace výskumu v rámci celej krajiny ukázali, že hrozba Talibanu a rozloha ním kontrolovaných území sa po odchode medzinárodných síl v roku 2014 výrazne zvýšila.

Afganská vláda však správu BBC bagatelizuje a tvrdí, že väčšinu krajiny má pod svojou kontrolou. Napriek tomu si nedávne útoky Talibanu, ako aj militantov z Islamského štátu vyžiadali v hlavnom meste Kábul i v iných oblastiach Afganistanu desiatky obetí. Vládni predstavitelia a americký prezident Donald Trump reagovali odmietnutím akýchkoľvek rozhovorov s Talibanom. Minulý rok Trump oznámil, že americkí vojaci ostanú v krajine na dobu neurčitú.

Radikálne hnutie Taliban vládlo v Afganistane od roku 1996, kým ho v roku 2001 nezvrhla Američanmi vedená invázia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies