AKTUALIZÁCIA: Bojovníci Talibanu obsadili predmestia Kábulu

NETKY.SK • 15 August 2021, 11:20 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Bojovníci Talibanu obsadili predmestia Kábulu

KÁBUL - Vyjednávači Talibanu smerujú do prezidentského paláca v Kábule. Afganský prezident Ašraf Ghaní opustil krajinu. K situácii sa vyjadril aj Ivan Korčok.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 15. augusta 18:00

Afganský prezident Ašraf Ghaní odišiel z krajiny. Pre tlačovú agentúru Associated Press to uviedli dvaja afganskí predstavitelia, jeden z úradu bývalého prezidenta Hámida Karzaja a jeden z Afganskej bezpečnostnej rady. Ghaní z krajiny odcestoval spolu so svojim národným bezpečnostným poradcom Hamdulláhom Mohíbom.

Aktualizácia 15. augusta 15:00

 

Vyjednávači afganského militantného hnutia Taliban smerujú do prezidentského paláca v Kábule, aby pripravili odovzdanie moci. Pre agentúru Associated Press to v nedeľu povedal afganský predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity. Podľa jeho slov cieľom vyjednávaní má byť pokojné odovzdanie vlády Talibanu. 

 

Postoj Slovenskej republiky

Informácie o vstupe Talibanu do hlavného mesta Afganistanu Kábulu sú veľmi zlou správou pre mier, stabilitu a bezpečnosť Afganistanu aj celého regiónu. Podľa ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka sú informácie zároveň aj zlou správou pre takmer 20-ročné slovenské pôsobenie v Afganistane pri jeho obnove a pomoci obyvateľom viesť dôstojný život.

„Dnes som v myšlienkach s tými najzraniteľnejšími – so ženami a dievčatami v Afganistane. Ich sloboda po rokoch, keď opäť mohli chodiť do školy, pracovať a uplatniť sa v spoločnosti, je v obrovskom ohrození. A rovnako so všetkými občanmi Afganistanu, ktorí sú vystavení ohrozeniu vlastných životov a čelia teroru,“ povedal Korčok. Podľa šéfa diplomacie Slovensko ako súčasť demokratického sveta nemôže akceptovať žiaden režim, ktorý bude založený na násilnom prevzatí moci, a ktorý má ako pracovnú metódu zabíjanie a masívne porušovanie ľudských práv a slobôd.

Dodal, že Slovensko apeluje na všetkých aktérov v krajine, aby predišli ďalšiemu krviprelievaniu a zaručili práva pre všetkých obyvateľov Afganistanu.
 

Pôvodná správa

Militanti zverejnili sľub, že Kábul neobsadia s použitím sily, hoci v hlavnom meste bolo počuť sporadickú streľbu.

 

img


Súvisiaci článok: Taliban dobýja oblasti Afganistanu. Situácia sa zhoršuje!

 

Vyhlásenie Talibanu
„Nikoho život, majetok a dôstojnosť nebudú poškodené a životy obyvateľov Kábulu nebudú ohrozené," vyhlásil Taliban. Hnutie v rámci ofenzívy na území celého štátu, ktorá trvá len trochu dlhšie ako týždeň, porazilo alebo získalo na svoju stranu alebo donútilo afganské bezpečnostné sily na útek, hoci mali čiastočnú leteckú podporu zo strany americkej armády.

Rýchlosť ofenzívy mnohých šokovala

Vyvolala tiež otázky, prečo sa afganské sily rozpadli napriek tomu, že ich armáda USA roky cvičila a vynaložila na to miliardy dolárov. Pred niekoľkými dňami americká armáda odhadovala, že afganské hlavné mesto sa pod tlak povstalcov dostane až o mesiac.

 

img

 

Americké veľvyslanectvo
Na americkom veľvyslanectve v Kábule v nedeľu pristáli vrtuľníky. Z miesta ambasády bolo vidieť odchádzať diplomatické obrnené vozidlá SUV. Americké ministerstvo zahraničia ihneď neodpovedalo na otázky o tomto pohybe. Avšak nad strechou veľvyslanectva bolo vidieť kúdoly dymu, keďže diplomati rýchlo likvidovali citlivé dokumenty. Uviedli to dvaja predstavitelia americkej armády, ktorí hovorili pod podmienkou zachovania anonymity.

Pri ambasáde USA pristáli aj vrtuľníky Sikorsky UH-60 Black Hawk, ktoré zvyčajne prepravujú ozbrojených vojakov. USA pred niekoľkými dňami rozhodli, že do Kábulu pošlú 3 000 vojakov, aby pomohli pri evakuácii personálu veľvyslanectva. Česká republika tiež schválila plán stiahnutia personálu svojej ambasády v Afganistane, ale už predtým presunula diplomatov na kábulské medzinárodné letisko.

 

Zúfalí ľudia

Afganský poslanec v Kábule, Farzana Kochai, pre BBC povedal, ako sa ľudia zúfalo pokúšajú ujsť z hlavného mesta. „Neviem, nikam nemôžu ísť, nikde sa nedá ísť. Lietadlá sú plné. Hovoria, že lety sú plné a my sme tu uviazli. Nemáme na výber, musíme tu zostať.“

 

img

 

Ženy v iných častiach krajiny, kde už Taliban prevzal kontrolu, povedali, že už nejdú do práce ani do školy. "Pokiaľ ide o ženy, situácia je ešte horšia, ako sa očakávalo. Ženy budú uväznené vo svojich domovoch."

 

Vážna hrozba

"Je to situácia, v ktorej sme vytvorili vákuum. Pakistan, Irán a ďalší hráči začnú prúdiť do tohto priestoru. Je veľmi pravdepodobné, že keď vyhrá Taliban, bude to priestor, v ktorom budú fungovať extrémistické skupiny, teroristi a ďalší," povedal Rory Stewart.

 

Tvrdenia vlády

Vláda najprv tvrdila, že situácia je pod kontrolou. Afganský prezident zverejnil na sociálnej sieti správu, že v Kábule došlo iba k sporadickým prestrelkám, nebol napadnutý, bezpečnostné a obranné sily krajiny spolupracujú s medzinárodnými partnermi na zaistení bezpečnosti mesta a situácia je pod kontrolou.

 

Zároveň však Ašraf Ghaní, afganský prezident, vedie mimoriadne rozhovory s americkým vyslancom Zalmayom Khalilzadom a ďalšími vrcholnými predstaviteľmi NATO.

 

Schôdze sa konajú uprostred správ o tom, že Taliban je pred bránami hlavného mesta Kábul. Pán Ghani vo svojom prvom národnom vystúpení od zintenzívnenia vojenskej kampane Talibanom uviedol, že krajina je vo vážnom nebezpečenstve. Dodal, že aktuálne prijímajú opatrenia na posilnenie bezpečnostných a obranných síl Afganistanu. Všetky doterajšie správy však naznačovali, že militanti narazili na malý odpor, keď začali kráčať do Kábulu.

 

Prítomnosť militantov mimo hlavného mesta prišla niekoľko hodín po páde kľúčového východného mesta Jalalabad, tiež s malým odporom. Rýchly kolaps vládnych síl nechal prezidenta Ašrafa Ghaního pod rastúcim tlakom na odstúpenie. USA zintenzívnili úsilie o evakuáciu zamestnancov zo svojho veľvyslanectva, pričom na pomoc je pripravených 5 000 vojakov.

 

img

 

Pomáha aj Veľká Británia

"Ministerstvo vnútra už presídlilo viac ako 3 300 afganských zamestnancov a ich rodín, ktorí pracovali pre Veľkú Britániu. Budeme pokračovať v plnení našich medzinárodných a morálnych záväzkov," dodalo britské ministerstvo.

 

Ďalšia výhra Talibanu

Podľa niekoľkých správ Taliban údajne dobyl späť Bamiyan, kde pred rokmi neslávne vyhodili do vzduchu dve sochy bamiyanských Budhov.

 

Traja afganskí predstavitelia pre tlačovú agentúru Associated Press uviedli, že Taliban sa nachádza v okresoch Kalakan, Qarabagh a Paghman v hlavnom meste Kábul. Nili, hlavné mesto centrálnej provincie Daykundi, sa tiež bez väčšieho odporu vzdalo Talibanu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies