Bojovníci Talibanu obkľúčili metropolu kľúčovej provincie Helmand

NETKY.SK • 10 August 2016, 11:25 • 2 min
Bojovníci Talibanu obkľúčili metropolu kľúčovej provincie Helmand

KANDAHÁR - Afganská armáda sťahuje posily do okolia metropoly kľúčovej južnej provincie Helmand, ktorú obkľúčili bojovníci hnutia Taliban. V okolí mesta Laškárgah prebiehajú prudké boje a panujú obavy, že by sa ho v najbližších dňoch mohli zmocniť povstalci, oznámila dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa šéfa helmandskej provinčnej rady Karíma Atala ozbrojenci Talibanu po týždňoch intenzívnych bojov Laškargáh úplne obkľúčili. Do okolia mesta sa preto sťahujú dodatočné jednotky armády a polície z iných častí provincie i Afganistanu.

 

V dôsledku bojov sú uzavreté všetky hlavné cesty vedúce do Laškargáhu, čo viedlo k zvýšeniu cien potravín a ďalších základných potrieb.

Organizácia Lekári bez hraníc (MSF), ktorá v meste prevádzkuje nemocnicu s 300 lôžkami, odtiaľ z bezpečnostných dôvodov evakuovala časť zahraničného personálu a svoju činnosť obmedzila len na vykonávanie nevyhnutnej lekárskej starostlivosti.

 

"Máme obavy z pouličných bojov, približuje sa to k mestu," vysvetlil predstaviteľ MSF v Afganistane Guillem Molinie. Kvôli obavám z dobytia mesta a uzavretiu ciest sa znížil aj počet pacientov prichádzajúcich do nemocnice.

 

Podľa televízie al-Džazíra boje v Helmande už vyhnali z domovov asi 30.000 ľudí, z ktorých väčšina sa uchýlila do Laškargáhu.

 

V prípade dobytia Laškargáhu by išlo o druhú afganskú provinčnú metropolu, ktorú sa povstalcom podarilo ovládnuť od pádu režimu Talibanu v roku 2001. Vlani v októbri talibovia nakrátko dobyli Kundúz, hlavné mesto rovnomennej provincie ležiacej na severe krajiny, pripomenula agentúra Reuters.

Úspechy talibov v Helmande podľa analytikov poukazujú na zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu v Afganistane.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona