Bojovníci Islamského štátu používajú americké a juhoslovanské zbrane

NETKY.SK • 8 September 2014, 15:20 • 2 min
Bojovníci Islamského štátu používajú americké a juhoslovanské zbrane

LONDÝN - Radikáli zo sunnitskej skupiny Islamský štát používajú pri obsadzovaní Iraku a Sýrie zbrane vyrobené v Spojených štátoch, ale aj v Juhoslávii, ktoré umierneným povstalcom v Sýrii dodala Saudská Arábia.

slovakia

left justify in out

V pondelok o tom informuje v Británii pôsobiaca mimovládna organizácia Štúdium ozbrojených konfliktov (CAR), ktorej závery zverejnila tlačová agentúra AFP. V správe sa uvádza, že islamistom sa podarilo získať "významné množstvo" amerických útočných pušiek M16. Dokazovať to majú aj fotografie, na ktorých vidieť nápis "Majetok americkej vlády" vytlačený na zbraniach členov Islamského štátu. Protitankové strely používané islamistami v Sýrii sú zase identické s tými, ktoré Saudská Arábia dodala členom Slobodnej sýrskej armády v roku 2013. Muníciu vyrobili v 80. rokoch vo vtedajšej Juhoslávii.

 

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo považuje sunnitských islamistov za globálnu hrozbu. Americké letectvo už nasadilo v boji proti nim svoje letectvo na severe Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies