Bojová stíhačka sa zrútila do mora, obaja piloti prežili

NETKY.SK • 20 Máj 2013, 10:54 • 2 min
Bojová stíhačka sa zrútila do mora, obaja piloti prežili

TCHAJ-PEJ - Taiwanská stíhačka Mirage-2000 sa dnes zrútila do mora pri severozápadnom pobreží ostrova. Ide už o druhú stratu bojovej stíhačky na Taiwane za uplynulý týždeň, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia taiwanských vzdušných síl sa obom pilotom podarilo z lietadla katapultovať; následne ich z hladiny mora vyzdvihli záchranné oddiely. Incident sa odohral počas rutinného cvičného letu.

Podobná udalosť sa na Taiwane odohrala aj minulý týždeň v stredu, keď počas obvyklého letového cvičenia havarovala do mora bojová stíhačka F-16 Fighting Falcon. Nehoda si takisto nevyžiadala žiadne straty na životoch.

Francúzske stroje Mirage-2000 a americké F-16 Fighting Falcon tvoria hlavnú oporu vojenských vzdušných síl Taiwanu, ktorý mal v tejto oblasti dlho kvalitatívnu prevahu nad svojím čínskym rivalom.

Toto sa však už medzičasom zmenilo, nakoľko Čína do svojho vojenstva investuje obrovské prostriedky. Taiwan má naopak problémy so zaobstarávaním si špičkových bojových stíhačiek z USA. 

Taiwan a Čína sa politicky oddelili počas občianskej vojny v roku 1949.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies