Bojnický zámok sľubuje počas Noci múzeí a galérií bohatý program

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 13:21 • 2 min
Bojnický zámok sľubuje počas Noci múzeí a galérií bohatý program

BOJNICE - Podujatie s názvom Noc múzeí a galérií sa uskutoční v rámci celého Slovenska 18. mája. Výnimkou nebude ani Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice, ktoré si na tento deň pripravilo denný aj nočný program. Cez deň sa na zámku predvedú odborníci na reštaurovanie, v rámci večerného programu sú naplánované nočné prehliadky zámku. Zároveň budú môcť návštevníci naposledy absolvovať aj špeciálnu dennú prehliadku po komnatách s duchmi a strašidlami.

slovakia

left justify in out

"Je už každoročnou tradíciou, že si návštevníci zámku pozrieť aj ukážky reštaurovania. Tento rok to bude v reštaurátorských dielňach pod zámkom vzhľadom na prebiehajúci Medzinárodný festival duchov a strašidiel. Návštevníci budú môcť vidieť zbierkové predmety, ktorým prinavracajú zašlú krásu naši šikovní reštaurátori. Pôjde o obrázky alebo stolíky, prípadne sochy," vysvetlila Katarína Malečková zo SNM - Múzea Bojnice. Doplnila, že návštevníci budú môcť priniesť aj svoje starožitnosti, ktorým môžu odborníci na reštaurovanie odhadnúť vek.

O zbierkové predmety sa na zámku stará trojica odborníkov. "Nábytok a drevené súčasti zámku má na starosti Radoslav Oboňa, maľbu u nás reštauruje akademický maliar Jaroslav Solárik a o sochy sa stará Gabriela Pősová," dodala Malečková.

Návštevníci si budú môcť ukážky reštaurovania pozrieť od 9.00 h do 13.00 h. Nočné prehliadky zámku sú naplánované od 20.30 h. Posledné prehliadky zámku v rámci Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel budú v tento deň prebiehať od 9.00 do 18.00 h.

V poradí už deviaty ročník podujatia Noc múzeí a galérií sa uskutoční vo väčšine múzeí a galérií po celom Slovensku. Podujatie organizuje Zväz múzeí na Slovensku a Slovenské národné múzeum v rámci Medzinárodného dňa múzeí. Aktivity múzeí počas Noci múzeí a galérií sú orientované na také činnosti, ktoré počas celého roka zostávajú pred verejnosťou ukryté. V tom čase múzeá otvárajú verejnosti svoje "skryté" komnaty a odkrývajú tajomstvá, schovávané pred zrakmi verejnosti. Takto môže verejnosť preniknúť do tajov "múzejnej kuchyne". "Odkrývanie tajomstiev" pomáha verejnosti aj prostredníctvom takto získaných poznatkov a informácií lepšie pochopiť význam múzeí pri ochrane súčasti kultúrneho a prírodného dedičstva, uchovávaných v múzeách a galériách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies