Bojnický zámok ožije storočnými bábkami

NETKY.SK • 1 August 2012, 11:08 • 2 min
Bojnický zámok ožije storočnými bábkami

Bojnický zámok ožije storočnými bábkami - Kultúra Bojnický zámok ožije storočnými bábkami. V dňoch 6.

slovakia

left justify in out

img

Bojnický zámok ožije storočnými bábkami. V dňoch 6. až 11. augusta si budú môcť návštevníci vychutnať predstavenia Slovenského marionetového divadla Johanes Faust a Gašparko putuje do Turecka. Vstup na všetky predstavenia bude zdarma.
      "Na klasickom pódiu divadelného šiatra ožijú viac ako storočné bábky. Tie budú rozprávať príbehy dávno minulé, no so stále aktuálnym odkazom," informovala Jarmila Vilhanová z Poštovej banky, ktorá spolu so Slovenským národným múzeom - Múzeom Bojnice bábky na zámok prináša.
      Vďaka projektu Slovenského marionetového divadla sa obnovila tradícia historického bábkového divadla, ktoré hrávali po štyri storočia európski komedianti. "Jeho vytvorenie je prejavom úcty k starým bábkarským majstrom. Bábky zo zbierky posledného tradičného bábkara Antona Anderleho ožívajú, vystupujú z múrov múzeí k veľkým i malým divákom," podotkla Vilhanová. 
      "Projekt Slovenské marionetové divadlo je stredoeurópsky unikát, pretože v okolí nikto nič podobné nerobí. Je málo ľudí, ktorí sa tomu venujú a potomkovia tradičných bábkarov postupne vymierajú. Tradícia mizne a my sme sa ju rozhodli oživiť. Sme presvedčení, že je nutné a potrebné, aby bábkarská tradícia nevymizla, ale bola zachovaná pre ďalšie generácie. Keď nepoznáme svoju vlastnú históriu, nemôžeme rásť, ísť ďalej a budovať súčasnosť," hovorí principál marionetového divadla Gejza Dezorz.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies