Bojnická ZOO sa stala domovom ďalších vzácnych druhov zvierat

NETKY.SK • 31 August 2011, 13:46 • 2 min
Bojnická  ZOO sa stala domovom ďalších vzácnych druhov zvierat

Bojnická ZOO sa stala domovom ďalších vzácnych druhov zvierat

slovakia

left justify in out

img

Ďalšie prírastky vzácnych zvierat našli v auguste svoj domov v rezortnej organizácii Ministerstva životného prostredia SR – ZOO Bojnice. Začiatkom augusta ich kolekciu rozšíril zástupca najmenších primátov na svete - kosmáč trpasličí. V polovici augusta obohatil zvieraciu ríšu samec juhoamerického pštrosovitého vtáka - nandu pampového a od konca augusta má bojnická ZOO aj jedno z najvzácnejších zvierat sveta - Takina zlatého. Bojnice sú tak štvrtou ZOO v Európe, ktorej návštevníci môžu tento vzácny poddruh takina obdivovať.

Nepríbuzná samička najmenšej opice na svete - kosmáča sa do bojnickej ZOO dostala zo súkromného chovu v Českej republike. Kosmáče trpasličie zaujmú na prvý pohľad hlavne svojim vzhľadom a aktivitou. Dĺžka ich tela dosahuje 12 – 15 cm. Ich chvost je dlhší ako telo, zvyčajne má dĺžku cca. 20 cm. Okrem toho, že kosmáče patria k najmenším opiciam na svete, po niektorých druhoch poloopíc patria aj k najmenším zástupcom primátov. Poddruh kosmáča trpasličieho chová ZOO Bojnice už od roku 2006. Dodnes sa tu narodilo 13 mláďat. Zaujímavé je, že po pôrode sa prvé týždne stará o mláďatá samec, neskôr sa na výchove podieľajú aj starší súrodenci.

Nový samec juhoamerického pštrosovitého vtáka - nandu pampového pricestoval do bojnickej ZOO uprostred augusta, aby rozšíril skupinu štyroch samíc vo vyhliadkovom výbehu. Nandu pampový obýva rozsiahle trávnaté pampy a stepi v Južnej Amerike. Vyskytuje sa na veľkom areáli od severovýchodnej Brazílie až po centrálnu časť Argentíny. Jeho hmotnosť môže dosiahnuť 25 kg a výška 1,7 m. Aj keď nie je schopný lietať, má veľmi dobre vyvinuté krídla. Podobne ako pštros a emu je výborným bežcom, dokáže bežať rýchlosťou až 60 km/h. Vo výnimočných prípadoch dokáže aj plávať. V čase hniezdenia samce bojujú o teritórium. Do jedného hniezda znáša obyčajne niekoľko samíc, úplná znáška tak môže mať aj 15-30 vajec. O inkubáciu vajec, ako aj výchovu mláďat sa stará výlučne len samec. V Bojniciach sa doteraz podarilo odchovať celkom 66 mláďat.

Najnovším prírastkom bojnickej ZOO je takin zlatý - národné zviera Bhutánu. Do roku 2002, sa takin choval iba v čínskych a dvoch japonských zoologických záhradách. Do sveta sa tento poddruh dostal iba raz do českej ZOO Liberec. Tá sa môže pochváliť aj prvým odchovom mláďaťa takina zlatého v zoologickej záhrade mimo Čínu. Zvieratá z tejto zoologickej záhrady sa dnes už vyskytujú v Zooparku Chomutov, Tierparku Berlín a teraz už aj v Bojniciach. Takin zlatý je jedným zo štyroch známych poddruhov kopytníka z príbuzenstva kôz pochádzajúci z oblastí východne od Himalájí. Je to zavalité zviera, hmotnosť dospelého jedinca môže dosiahnuť až 350 kg. Obe pohlavia majú asi 30 cm dlhé rohy. Od ostatných poddruhov sa odlišuje zlatým sfarbením srsti po celom tele. Vyskytuje sa iba v pohorí Qinling v čínskej provincii Shanxi, kde žije v horských borovicových, bambusových a rododendrónovýchlesoch s nadmorskou výškou od 1500 do 3600 m. Odhaduje sa, že vo voľnej prírode žije len okolo 5000 takinov zlatých.

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona