Bojnická ZOO má vzácne prírastky zvierat

NETKY.SK • 26 September 2015, 12:00 • 2 min
Bojnická ZOO má vzácne prírastky zvierat

BRATISLAVA - Zoologická záhrada v Bojniciach má niekoľko vzácnych prírastkov. Z anglickej ZOO Colchester priviezli dlho očakávanú, asi ročnú samicu dikdika Kirkovho (Madoqua kirkii). Európsky koordinátor chovu ju odporučil k rovnako starému samcovi dikdika, ktorého doviezli začiatkom leta z nemeckých Drážďan.

slovakia

left justify in out

Po povinnej karanténe sa samička tejto drobnej antilopy postupne zoznámi s novým výbehom a so svojím novým partnerom. ZOO Bojnice verí, že po čase sa dočká aj mláďat. Antilopka dikdik sa chová v európskych zoologických záhradách len vzácne. Zo zoologických záhrad v bývalom Česko-Slovensku ju okrem Bojníc chovajú iba v ZOO Dvůr
Minulý týždeň sa v expozičnom teráriu korytnačiek hviezdicových (Geochelone elegans) narodilo jedno mláďa tejto suchozemskej korytnačky. Bojnická ZOO vo svojom vyhlásení zdôraznila, že mláďa korytnačky hviezdicovej sa tu narodilo prirodzenou cestou po prvýkrát v jej histórii. Korytnačka hviezdicová pochádza z Indie, kde obýva suché lesy. Z chovateľského hľadiska je to pomerne náročný druh, ktorý sa v opatere človeka rozmnožuje vzácne a málokedy úspešne. Vo väčšine prípadov dochádza k vyliahnutiu vajec len za použitia inkubátora, prirodzené vyliahnutie tohto mláďaťa je preto "malým zázrakom".


V septembri prišlo na svet aj jubilejné 30. mláďa africkej antilopy kudu veľký (Tragelaphus strepsiceros). Matkou mladého a zdravého samčeka je Messina, dcéra zakladajúcej samice Mombasy pôvodom z Hamburgu. Kudu veľké chová bojnická ZOO od roku 1999 a zvieratá z odchovu vycestovali v minulých rokoch do rôznych zoologických záhrad v celej Európe.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies