Bojnická nemocnica pochybila pri súťaži na modernizáciu RDG oddelenia, ÚVO jej nadelil mastnú pokutu

NETKY.SK • 19 Október 2015, 11:40 • 2 min
Bojnická nemocnica pochybila pri súťaži na modernizáciu RDG oddelenia, ÚVO jej nadelil mastnú pokutu

BOJNICE - Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach dostala od Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) pokutu vo výške 60.605,40 eura za porušenie zákona o verejnom obstarávaní v súvislosti so súťažou na dodávateľa prác modernizácie a dovybavenia rádiodiagnostického (RDG) oddelenia. Ide o druhostupňové rozhodnutie ÚVO o uložení pokuty z konca septembra, ktoré zverejnil úrad na svojej webovej stránke.

slovakia

left justify in out

Správne konanie voči bojnickej nemocnici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) začal úrad na základe Protokolu o výsledku kontroly dodržania zákona o verejnom obstarávaní, z ktorého vyplýva, že vedenie zdravotníckeho zariadenia pri súťaži porušilo zákon. Prvostupňové rozhodnutie vydal ÚVO v polovici júna toho roka, nemocnica voči nemu podala rozklad koncom júla. NsP v Bojniciach sa mala podľa zverejneného rozhodnutia úradu dopustiť pri súťaži na dodávateľa viacerých chýb. K súťažným podkladom podľa ÚVO okrem iného nedoplnila návrh zmluvy o dielo, použila nepresný a nejasný opis zákazky či nešpecifikovala pozáručný servis súťažených prístrojov. "Úrad pre verejné obstarávanie tiež uložil pokutu nemocnici za to, že uzavrela kúpnu zmluvu s úspešným uchádzačom v rozpore so súťažnými podkladmi a taktiež aj s ponukou predloženou úspešným uchádzačom," informoval TASR jeho hovorca Ján Mažgút.

 

Zdravotnícke zariadenie proti prvostupňovému rozhodnutiu ÚVO podalo viaceré námietky. V prípade nedoplnenia návrhu zmluvy o dielo argumentovalo tým, že chcelo postupovať v súlade so základnými princípmi verejnej súťaže, tiež že novela o verejnom obstarávaní bola účinná len deväť dní, kým pristúpil k súťaži. Záujemcovia o zákazku tiež mohli podľa neho využiť princíp dovysvetľovania, ak sa im zdala zákazka nejasná. "Odôvodnenie napadnutého rozhodnutia ohľadom zmeny pôvodne stanovených podmienok s vplyvom na tvorbu ponukových cien je len v teoretickej rovine, nakoľko k predmetným zmenám nedošlo a zákazka sa doposiaľ realizovala tak, ako bolo uvedené v súťažných podkladoch, oznámení o vyhlásení verejného obstarávania, ako aj v predbežnom oznámení," zdôraznilo vedenie nemocnice v rozklade.

 

Ako reagoval pre TASR Ivan Gašparovič, ktorý je poverený riadením zdravotníckeho zariadenia, NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach podá podnet na preskúmanie rozhodnutia súdom a na ÚVO požiadavku na splátkový kalendár. Investíciu v podobe modernizácie, ako i prístrojového dovybavenia RDG oddelenia za 1,2 milióna eur, nemocnica naďalej navyše doposiaľ dodávateľovi prác nesplatila. S modernizáciou oddelenia začala v závere roka 2013 a otvorila ho v júli 2014. Na rekonštrukciu a nákup nových prístrojov dalo podľa bývalého riaditeľa NsP Jána Belanského ešte v polovici roka 2012 súhlas predchádzajúce vedenie TSK.

 

Nemocnica začala v septembri 2012 s verejným obstarávaním predbežným oznámením, v ktorého podmienkach bolo uvedené, že investíciu zafinancuje z kapitálových výdavkov TSK, ak tieto prostriedky pridelené nebudú, zadávateľ verejnú súťaž zruší. Príprava a špecifikácia na súťaž trvala niekoľko mesiacov, v júli 2013 uverejnila nemocnica vo vestníku verejného obstarávania súťaž na dodávateľa, do nej sa prihlásil jediný uchádzač, s ktorým aj vedenie nemocnice začiatkom novembra 2013 podpísalo zmluvu. Pripomienky zo strany TSK počas obdobia verejného obstarávania podľa Belanského neboli žiadne. Súčasný predseda TSK Jaroslav Baška upozornil, že nemocnica zmluvu podpisovať nemala, keďže kraj bol v tom období v rozpočtovom provizóriu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies