Bojmi zmietanom Kongu objavili ďalších desať masových hrobov

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 15:09 • 2 min
Bojmi zmietanom Kongu objavili ďalších desať masových hrobov

KINSHASSA - Úrady v Konžskej demokratickej republike (KDR) dnes informovali, že v násilím zmietanej provincii Kasai bolo objavených desať ďalších masových hrobov.

slovakia

left justify in out

Násilnosti v tejto provincii vypukli vlani v auguste, keď bol počas vojenskej operácie zabitý miestny kmeňový náčelník - vodca milícií Kamwina Nsapu, ktorý žiadal odsun vládnych síl z tohto regiónu. Boje medzi povstalcami a konžskými bezpečnostnými silami pôvodne vypukli v provincii Kasai-Central, neskôr sa rozšírili aj do troch okolitých provincií.

 

Predstavitelia katolíckej cirkvi podľa agentúry AP uviedli, že obeťami bojov sa stalo už zrejme do 3000 ľudí. Boli medzi nimi aj dvaja zahraniční experti OSN - Američan Michael Sharp a Zaida Catalanová, ktoré mala švédske aj čílske občianstvo.

 

Zástupcovia ľudskoprávnych organizácií medzičasom informovali, že v provincii Kasai bolo doteraz zdokumentovaných 42 masových hrobov.

 

Armádny prokurátor, generál Joseph Ponde, povedal, že za násilnosťami sú príslušníci povstaleckej skupiny Kamwina Nsapu. Dodal, že armádu na najnovšie masové hroby upozornili predstavitelia Červeného kríža a miestni obyvatelia.

 

Spresnil, že sedem z desiatich novoobjavených masových hrobov sa nachádza v lokalite Diboko, kam má v stredu doraziť tím vyšetrovateľov OSN.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona