Bojkot Soči nepomôže právam gejov, tvrdí Ligety

NETKY.SK • 25 Október 2013, 11:20 • 2 min
Bojkot Soči nepomôže právam gejov, tvrdí Ligety

SÖLDEN - Poprední svetoví alpskí lyžiari nepodporujú myšlienku bojkotu zimných olympijských hier v Soči vzhľadom na diskriminačný zákon voči homosexuálom v Rusku.

slovakia

left justify in out

Trojnásobný majster sveta zo Schladmingu Ted Ligety neschvaľuje takúto formu protestu. "Môžeme sa baviť o tom, že niektoré ruské zákony sú hlúpo nastavené vzhľadom na demokratický svet, ale bojkotom hier nič nedosiahneme. Právam gejov to nepomôže. Ak by sme sa rozhodli necestovať do Soči, doplatíme na to len my športovci. Štyri roky tvrdo pracujeme pre nejaký cieľ a potom by sme si ho sami zničili,“ komentoval Ligety pred úvodnými pretekmi Svetového pohára v Söldene.

Aj nórsky šampión Aksel Lund Svindal je toho názoru, že športovci by sa mali v prvom rade venovať svojmu športu a politiku nechať na iných. "Politika a šport nepatria do jedného vreca. V športe by sme sa mali snažiť o férové víťazstvá, čo sa o politike vždy povedať nedá,“ povedal Svindal, ktorý je trojnásobný medailista zo ZOH vo Vancouvri 2010. "Samozrejme, že máme právo vyjadrovať sa k veciam, ktoré sa nám nepáčia. Môžeme dvíhať varovný prst, ale či tým aj niečo dosiahneme, je otázne,“ pridala svoj názor Rakúšanka Anna Fenningerová, majsterka sveta v superkombinácii z Ga-Pa 2011. 

Medzinárodný olympijský výbor si už aj z radov športovcov vypočul veľa kritiky na pridelenie ZOH 2014 Soči vzhľadom na to, že v Rusku sa negarantuje dodržiavanie ľudských práv. Problémom sú tiež limity v dodržiavaní čistoty životného prostredia. "Týmito otázkami by sme sa v budúcnosti mali vážnejšie zaoberať pri voľbe dejiska olympijských hier,“ myslí si Američanka Julia Mancusová. 

Zákaz homosexuálnej propagandy v Rusku má negatívnu odozvu v bojkote ruskej vodky v homosexuálnych baroch po celom svete a tiež veľkú kritiku najmä popových hviezd rozrastajúcu sa kampaň proti organizovaniu zimnej olympiády v Soči. Niektorí volajú po mäkšej forme protestu a vyzývajú športovcov, aby sa počas ZOH obliekli do dúhových farieb na podporu homosexuálov. Ligety tvrdí, že s tým nemá problém, ale zároveň s úsmevom dodáva: "Je otázne, do akej miery môžeme ísť do konfrontácie s ruskými najvyššími úradmi."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies