Boje v Sudáne ohrozujú aj zvieratá v rezervácii pri Chartúme

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 16:30 • 2 min
Boje v Sudáne ohrozujú aj zvieratá v rezervácii pri Chartúme

CHARTÚM - Pretrvávajúce boje v Sudáne ohrozujú aj 25 levov a viacero ďalších divých zvierat žijúcich v rezervácii neďaleko hlavného mesta Chartúm.

slovakia

left justify in out

Sudánske centrum pre záchranu zvierat totiž momentálne nemá elektrinu potrebnú na napájanie bezpečnostných plotov okolo výbehov a dochádza mu už aj krmivo pre levy, z ktorých každý denne spotrebuje päť až desať kilogramov mäsa. Rezervácia sa nachádza juhovýchodne od Chartúmu neďaleko vojenskej základne, kde denne dochádza ku krvavým bojom medzi sudánskou armádou a znepriatelenými milíciami. Zariadenie varovalo, že situácia v ňom sa stáva "kritickou", pričom na mieste už nie je žiaden stály personál.

 

Rezervácia prišla aj o jedno zo svojich vozidiel, ktoré bolo ukradnuté. "V dôsledku súčasného výpadku elektrickej energie sme pod obrovským tlakom a naše zásoby potravy a pitia sa začínajú míňať," uviedla rezervácia a vyzvala všetkých, ktorí "sú schopní jej pomôcť", aby tak urobili čo najskôr. V rezervácii sa nachádza 25 levov a rôzne ďalšie zvieratá vrátane gaziel, tiav, opíc, hyen či vtákov.

 

V Sudáne už vyše týždňa prebiehajú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov zástupca, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies