Boje v Stredoafrickej republike si už vyžiadali najmenej 100 mŕtvych

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 16:50 • 2 min
Boje v Stredoafrickej republike si už vyžiadali najmenej 100 mŕtvych

BANGUI - Pri bojoch medzi ozbrojenými skupinami v stredoafrickom meste Bria prišlo v týchto dňoch o život najmenej 100 ľudí. Ku krvavým potýčkam došlo po tohtotýždňovom podpise dohody o okamžitom prímerí v talianskom Ríme.

slovakia

left justify in out

Starosta mesta Bria dnes informoval, že niekoľko desiatok zranených priviezli do nemocnice prevádzkovanej organizáciou Lekári bez hraníc. Miestna katolícka misia uviedla, že počet mŕtvych môže byť oveľa vyšší, pretože zatiaľ je pre tímy Červeného kríža príliš nebezpečné zbierať z ulice telá obetí.

 

Mnohé podobné dohody o prímerí, akú podpísali v Ríme, už v uplynulom desaťročí stroskotali. Najnovšie mierové úsilie sprostredkovala katolícka organizácia Komunita svätého Egídia so sídlom v talianskej metropole.

 

Podpísaniu dohody predchádzali rokovania medzi vládou SAR a 13 z celkove 14 ozbrojených skupín, ktoré sú v tejto krajine v súčasnosti aktívne. Jediná nezúčastnená skupina takisto vyjadrila ochotu aktívne sa zapojiť do mierového procesu.

 

SAR ako prevažne kresťanskú krajinu zachvátil chaos po tom, ako tam v roku 2013 prevzalo moc islamské hnutie Séléka, čo vyvolalo odvety najmä zo strany kresťanských milícií. V dôsledku nábožensky motivovaného násilia zahynuli tisíce ľudí a svoje domovy musela opustiť približne štvrtina zo 4,7 milióna tamojších obyvateľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona