Boje v strednej Sýrii donútili vyše 100-tisíc ľudí, aby opustili svoje domovy

NETKY.SK • 7 September 2016, 11:56 • 2 min
Boje v strednej Sýrii donútili vyše 100-tisíc ľudí, aby opustili svoje domovy

ŽENEVA - Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) dnes informoval, že boje v sýrskej provincii Hamá, ktoré sa odohrávali na prelome augusta a septembra, prinútili k úteku približne 100.000 ľudí. Tento exodus sa odohral v priebehu ôsmich dní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako spresnila agentúra AP, údaje zverejnené OCHA vychádzajú z údajov, ktoré tomuto úradu poskytli koordinačné strediská v oblasti. Podľa nich približne polovica z utečencov z Hamá sa uchýlila do provincie Idlib. OCHA poukazuje aj na nedostatok prístreškov a stanov, čo spôsobuje, že mnohé rodiny na úteku nocujú pod holým nebom, v parkoch.

 

OSN v utorok informovala, že viacero humanitárnych agentúr vyslalo do Hamá konvoj so životne dôležitými potrebami, pričom úlohou sprevádzajúcich osôb je aj posúdiť humanitárnu situáciu na mieste. Podľa OCHA ako útočisko slúži teraz aj niekoľko škôl vo vidieckych oblastiach v blízkosti Hamá, kde sa dočasnými prístreškami pre utečencov stali aj štyri mešity.

 

K úteku civilistov došlo po tom, ako islamistické jednotky minulý týždeň zaznamenali výrazný postup v provincii Hamá, ktorý sa snažili zastaviť vládne sily.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona